GIUSEPPE VERDI. LA TRAVIATA

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –


 

Giuseppe Verdi és el més important compositor italià d’òpera de tots el temps.

Una de les seves obres més populars va ser La Traviata (L’extraviada) que està basada en la novel.la d’Alexandre Dumas, fill, La dama de les camèlies. Es cuiriós que l’estena a l’any 1853 no va ser massa exitosa, però afortunament el públic va acabar fent cas a aquesta obra.

Amb La Traviata, Verdi va aconseguir un estil madur, amb major profunditat en la descripció dels personatges.

Aquesta és una obra atípica dins la producció del compositor italià pel seu caràcter realista, es tracta d’un drama psicològic de caràcter intimista.

L’eix dramàtic es focalitza en la protagonista, Violeta Valery, a diferència de la novel.la d’en Dumas que se centrava més en el seu amant Alfredo Germont.

Violeta és una famosa cortesana de luxe que coneix en una festa a Alfredo, un jove noble que s’enamora d’ella.

Alfredo li declara el seu amor però Violeta el refusa, encara que hi ha alguna cosa en el noi que li ha arribat al cor.

Ella analitza la situació i finalment decideix que ha de ser lliure per poder viure la vida com li agrada. Es la famosa ària Sempre libera que escoltem al vídeo:

“Sempre libera degg’io
Folleggiar di gioia in gioia,
Vò che scorra il viver mio
Pei sentieri del piacer,
Nasca il giorno, o il giorno muoia,
Sempre lieta nè ritrovi
A diletti sempre nuovi
Dee volare il mio pensier.”

La traducció la teniu al vídeo.

Interpreta l’ària Anna Netrebko, cantant russa que és una de les sopranos líriques més importants de l’actualitat. En l’ària, Netrebko fa gala de les seves grans qualitats tècniques.

Li dóna rèplica el mexicà Rolando Villazon, reconegut com un dels grans tenors lírics de tots els temps, encara que en aquesta ària, qui porta la veu cantant, en el sentit més literal, és Netrebko.

Tant l’un com l’altre han coincidit diverses vegades en els escenaris de molts teatres d’òpera i va haver una època, a la qual pertany aquest vídeo, en la que es deia que entre els dos cantants hi havia “marro”.

L’escenari és molt sobri, minimalista, i el color vermell juga el paper com símbol de plaer. Els dos artistes apareixen vestits de manera actual en una d’aquestes descontextualitzacions que ara estan tant de moda en les posades en escena de les òperes.

 

Giuseppe Verdi va ser el més important compositor italià d’òpera de tots el temps.

Per saber més d’ell cliqueu aquí.

La cantant russa (encara que des del 2006 amb ciutadania austríaca) Anna Netrebko és una de les sopranos líriques més importants de la actualitat. Té un timbre i flexibilitat vocal que la capaciten per interpretar repertori tant belcantista com romàntic. Es doncs una dona dotada d’una gran ductilitat musical.

El seu web és: http://www.annanetrebko.com/

Rolando Villazón és mexicà però des de fa anys resideix a França. Es un dels tenors més valorats en l’actualitat, no sols per la seva gran qualitat com cantant sinó per la seva capacitat d’interpretació.

El seu web és https://rolandovillazon.com/

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: