GOYA. ELS AFUSELLAMENTS

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Els Afusellaments, per Francisco de Goya.

Primer pla dels que seran víctimes.

Tot un simbolisme: L’Almudena i el Palau Reial de Madrid apareixen fantasmagòricament.

 

Francisco de Goya, el geni de Fuendetodos, Saragossa, va suposar per la història de l’art el començament de la pintura contemporània. Al mateix temps, va ser un precursor de les pintures d’avantguarda del segle XX.

Una de les seves obres més famoses és Els Afusellaments, també coneguda com El tres de maig de 1808.

Es tracta de la representació dels afusellaments de madrilenys per l’exèrcit de Napoleó com represàlia per l’aixecament del 2 de maig de 1808 contra l’ocupació francesa.

Els soldats francesos, d’esquena a la dreta de la composició, apunten els madrilenys que han de morir. El dramatisme i la tensió de l’escena queden subratllats per la utilització de la llum que il.lumina fortament els que moriran permeten diferenciar els seus caràcters i actituds amb un detallat estudi psicològic dels personatges.

L’obra va ser realitzada junt amb la seva parella, El dos de maig de 1808 a Madrid: la lluita amb els mamelucs, a iniciativa del regent, don Luis, el 1814. Les dues pintures van poder servir per decorar un arc de triomf durant l’entrada de Fernando VII quan el seu retorn a Madrid o com commemoració de les celebracions del 2 de maig.

En aquest vídeo, l’artista Concha Jerez ens dóna més detalls d’aquesta pintura que es troba exposada en el Museu del Prado:

 

Francisco de Goya y Lucientes (1746 – 1828), un dels artistes més importants de la història de la pintura. Aquí el veiem retratat pel seu amic i company de professió Vicente López Portaña. Era l’any 1826.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: