GRACIAS A DIOS, DE FRANÇOIS OZON

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –


 

Melvil Poupaud és Alexandre Guérin, víctima d’un capellà pederasta. Es llançarà a una lluita per desemmascarar la realitat del sacerdot.

 

Alexandre viu a Lió amb la seva esposa i fills. Per casualitat, s’assabenta de què el sacerdot que va abusar d’ell quan era un boy scout continua treballant amb nens. Així que decideix llançar-se a una lluita a la que s’uneixen François i Emmanuel, també víctimes del capellà. Però les repercussions i conseqüències dels seus testimoniatges no deixaran ningú indemne.

Al cine realitzat per François Ozon sempre l’ha caracteritzat l’interès per endinsar-se en retorçades trames psicològiques, és un estil a vegades fins i tot inquietant. De Gracias a Dios també es podria dir que conté aquest element donat que parla de pederàstia i a més basant-se en fets reals: Bernard Preynat, sacerdot de la Diòcesi de Lió, va ser acusat el 2016 d’abusar sexualment de desenes de nens mentre que l’alta jerarquia de la que depenia solament es va limitar a canviar-lo de parròquia. Quan les víctimes, ja adultes, ho van saber, van formar l’associació La Parole Libérée (La Paraula Alliberada) que avui és un moviment nacional a França per enfrontar-se a un mur ancestral i gairebé impenetrable. Després d’un llarg i complex procés, fins i tot el cardenal de Lió, Philippe Barbarin va ser condemnat, en el seu cas per encobridor.

La pel.lícula mostra, entre altres coses, els dubtes de les víctimes perquè el violador va admetre la seva culpabilitat i remordiments. Calia doncs perdonar cristianament? Potser si es perdona, algú es pugui sentir d’alguna manera alliberat de la seva càrrega, però el perdó per molt generós que se sigui, pot ser un arma de doble fil si qui infringeix no paga pel que ha fet. Seguiria actuant? En aquest fi equilibri trobem les víctimes que apareixen en el film.

En aquesta cinta, Ozon ens mostra un cine diferent al seu. L’interès de la narració se centra en el punt de vista que adopta, es distancia de la tragèdia dels successos ocorreguts vint anys enrere per dedicar-se més bé a explicar com es va formar l’associació de damnificats i, a través d’ella, com cada víctima se les va arreglar per intentar posar en ordre el seu marcat passat i la seva vida. I la pel.lícula es fa com si fos un documental, en un relat que combina la necessitat d’ajustar comptes amb el sacerdot, el cardenal i la llei de prescripció del delicte, amb la descripció de la vida de les víctimes i les seves relacions familiars i la lluita per combatre les anomalies legals i els dubtes per enfrontar-se al record i al cara a cara amb el sacerdot, en els moments més torbs del film, quan Preynat accepta amb sospitosa humilitat totes les acusacions.

En l’aspecte narratiu, com que a vegades sembla que Gracias a Dios sigui gairebé un document notarial, la pel.lícula pot resultar una mica plana i també una altra mica llarga.

En qualsevol cas, en aquest film que navega entre ficció i fets absolutament reals, Ozon no amaga ni noms ni cognoms i ens presenta un David que busca justícia davant un Goliat tan silenciós com poderós.

Si Déu guarda silenci, als homes toca denunciar.

 

Gracias a Dios és la pel.lícula més política de la carrera cinematogràfica de François Ozon. El realitzador francès va tenir problemes per buscar els escenaris on rodar perquè li van posar pegues i ningú volia veure’s involucrat en aquest espinós tema. Tampoc va ser fàcil obtenir finançament i algunes empreses que l’havien acompanyat en d’altres films no ho van voler fer en aquest. Com que òbviament va tenir dificultats per filmar a Lió, va decidir rodar-la gairebé en secret, de manera discreta.

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: