GRANJA VELLA MARTÍ-CODOLAR

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

La Granja Vella Martí-Codolar.

El Bosc Romàntic amb templet d’Hebe. La figura de l’estany és Arion de Lesbos.

Jardí dels reis. Monument en record de les visites reials.

Aquesta porta -La vil.la de la Santa- dóna entrada…

… a aquest passeig arbrat.

Es agradable seure i gaudir de l’entorn.

Glorieta Rusiñol. El pintor s’hi va estar un temps.

 

Al barri de la Clota, a la part oest d’Horta, trobem una espectacular finca coneguda com la Granja Vella o finca Martí-Codolar.

La finca està situada per sota de la Ronda entre l’Avinguda del Cardenal Vidal i Barraquer, el Carrer de la Granja Vella, l’Avinguda de Martí Codolar i el Camí de Sant Genís.

Té la seva història que es remunta al segle XVII en una masia propietat de la família Gausachs. El 1722 aquests van vendre la finca als monjos del monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron que la van convertir en la Granja de Sant Jeroni. Es veu que els monjos tenien ganes d’invertir perquè temps després van comprar una altra casa en la zona on avui tenim l’Hospital de la Vall d’Hebron i així van tenir dues granges, la nova i la vella. La vella, que és la que ens continua interessant, la van vendre el 1798 a la família Milà de la Roca, rics barcelonins que van transformar la casa rural en una senyorial casa neoclàssica.

Van haver-hi més canvis: el 1828 va passar a ser propietat d’Isidre Inglada i Marquès, qui va portar la finca a una gran esplendor transformant-la en un lloc aristocràtic.

L’hereu, Joaquim Martí-Codolar, a mitjan d’aquell segle, va construir els jardins i la gran bassa quadrada que hi trobem i quan el 1865 va morir, la seva dona i fill, Lluís Martí-Codolar, van continuar construint, en el seu cas pavellons i més jardins que van possibilitar que allí es creés el primer zoològic de Barcelona. Com curiositat direm que el 1892, l’Ajuntament va comprar el zoo per reinstal.lar-lo al parc de la Ciutadella.

Com que els propietaris eren gent de diners i molt ben relacionats, la finca va tenir il.lustres visites com els reis Ferran VII i Alfons XIII. Però la visita que va marcar el que avui és aquesta finca es va produir el 1886 i no era ningun monarca sinó el salesià Joan Bosco perquè aquest va fer una molt bona amistat amb Lluís Martí-Codolar que tindria conseqüències molts anys després fins als nostres dies.

El 1936 la finca va ser ocupada per milicians i després per la generalitat, però una vegada acabada la guerra, el 1946 l’amistat dels Martí-Codolar amb els salesians es va plasmar amb la cessió d’aquesta “Granja Vella” a la congregació que es van instal.lar el 1949 construint més edificis i van inaugurar el seminari.

Encara es va ampliar més perquè la congregació pogués portar a terme les activitats acadèmiques i d’altres: així, el 1954 van inaugurar un nou oratori, el 1959 l’església, el 1963 el pavelló acadèmic; i el 1969 el pavelló residencial.

Posteriorment, l’ajuntament de Barcelona va comprar als salesians una gran extensió de la finca per la construcció del Parc de la Vall d’Hebron amb instal·lacions esportives incloses dins la remodelació dels barris de la Teixonera, Horta i Vall d’Hebron.

En quan a l’edifici que encara alguns li diuen La Granja Vella, és notable amb un estil que juga amb l’eclecticisme i l’historicisme. Es una edificació de planta quadrada que comprèn planta baixa, planta noble i golfes. La façana principal, ricament treballada, presenta la planta baixa acabada amb estucs bicolors en franges horitzontals. Al mig s’obre el portal principal emmarcat per dues pilastres faixades de pedra de Montjuïc que sostenen una llinda esculpida amb un atlant que sosté la volada del balcó de la planta noble. A banda i banda del portal s’hi obren dues finestres tancades amb una complexa gelosia de ferro forjat.

Pel que fa als jardins, estan ben poblats per tot tipus de vegetació com pins, palmeres, avets i acàcies al voltant d’avingudes ombrívoles ornades amb escultures i templets clàssics de pedra. Entre aquestes escultures cal ressaltar un grup de putti que representen els dotze treballs d’Hèrcules i dues esfinxs. Al mig d’un estany ovalat es troba un monument que commemora les esmentades visites de Ferran VII i d’Alfons XIII. El passeig per aquests jardins és realment agradable perquè trobem racons força interessants i poc concorreguts.

La finca continua sent propietat dels salesians que reparteixen l’espai per formació i estades. Qui li havia de dir a Joan Bosco quan s’hi va estar fa 134 anys…

 

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: