GUISEPPE TARTINI. SONATA EN G MENOR (EL REFILET DEL DIABLE)

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –


 

Giuseppe Tartini va ser un compositor i virtuós violista italià del segle XVIII. Pertany al barroc musical.

No és que sigui massa conegut donat que poques obres seves són interpretades avui en dia, però si se’l coneix és per dues coses; la primera és només una curiositat: va ser el primer propietari d’un violí fabricat per Antonio Stradivari. L’altre fet, el més important perquè té a veure amb la seva producció artística, és que va compondre la Sonata per Violí en G menor més coneguda com El refilet del diable. Aquest refilet (trino) és la seva obra més famosa.

No és en va que sigui la més coneguda perquè és una peça per virtuosos que requereix una tècnica molt depurada.

El que la peça sigui coneguda com El refilet del diable té la seva història. Es deu a un somni que Tartini va tenir i que segons ell mateix va explicar, va anar així:

Una nit de l’any 1713 va somniar que feia un pacte amb el diable en relació a la seva ànima. El que demanava el diable a canvi, era ser alumne seu. Durant el somni tot semblava anar molt bé doncs el seu alumne i també servent li concedia tot allò que volia. Tartini va voler comprovar quin nivell de coneixement de violí havia obtingut el diable d’acord amb les classes que li donava, així que li va passar el violí per veure què era capaç de fer. I el diable el va deixar amb la boca oberta en interpretar una sonata d’una tal bellesa que Tartini es sentia incapaç d’haver ni pogut imaginar-la fins i tot en el seu més atrevit vol de fantasia: va quedar tant atrapat, transportat i encantat per la música que escoltava, que el va deixar gairebé sense respiració. Excitat, immediatament es va despertar  i va córrer a agafar el seu violí per intentar retenir i interpretar, almenys en part, la meravellosa música que havia somniat i encara que va ser en va, perquè no va poder reproduir-ho tot, la música que va arribar a compondre en aquell moment va ser la millor que mai havia escrit i la va titular El refilet del diable. però tot i això, la diferència amb la música que tant l’havia emocionat durant el somni era tant gran que li van entrar ganes de trencar el violí i abandonar el món de la música si no fos perquè li era gairebé impossible viure sense ella.

Encara que la composició era per violí, amb el temps s’ha anat interpretant amb d’altres instruments com la flauta. La versió que veiem en el vídeo és precisament amb aquest últim instrument i corre a càrrec d’una autèntica virtuosa com la danesa Michala Petri. La seva interpretació és com per treure’s el barret. L’acompanya a les cordes Lars Hannibal qui ha actuat amb ella en més de 1.500 concerts. Petri i Hannibal, a part de ser parella artística, van estar casats durant gairebé vint anys fins que es van divorciar, de manera que ara comparteixen escenari però ja no el llit.

L’italià Giuseppe Tartini, compositor barroc, director d’orquestra i gran violinista.

Per saber més d’ell cliqueu aquí.

Aquesta dona de Copenhague, Michala Petri, és una virtuosa de la flauta. Solista a moltes orquestres destacades, fins i tot de fora de Dinamarca, ha publicat prop d’unes quaranta gravacions.

El seu web és: http://www.michalapetri.com/

Lars Hannibal és també danés (d’Aarhus). Especialista en guitarra clàssica i llaüt, toca freqüentment amb la seva ex-esposa Michala Petri. Encara que durant els seus anys joves, Hannibal es va inspirar musicalment amb guitarristes com Bob Dylan, quan una vegada va escoltar a Andrés Segovia interpretant Bach, va tenir clar que la ser carrera havia d’anar per la música clàssica.

El seu facebook és: https://www.facebook.com/lars.hannibal

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: