GUSTAV HOLST. ELS PLANETES

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

Gustave Holst

 

 

Gustavus Theodore von Holst va ser un compositor anglès (1874-1934) que es conegut simplement con Gustav Holst (el von se’l va treure durant la primera guerra mundial perquè no volia que el prenguessin per alemany).

Va ser precisament en aquells anys de guerra que va compondre la seva obra més famosa, Els Planetes.

Es tracta d’una suite de set moviments, a cada un dels quals Holst va donar el nom d’un planeta, i tracta  sobre les set influències del destí. Holst va declarar que l’obra es basava en la significació astrològica dels set planetes representats.

En aquesta suite s’utilitzen uns instruments que no son habituals, com la flauta baixa o l’oboè baríton o baix i molts efectius de percusió: bombo, bateria, platerets, triangles, timbal militar, pandereta, gong, campanes, xilòfon i també trompes, trombons i trompetes.  Possiblement sigui l’orquestra més gran utilitzada per Holst.

Dels set moviments, el que podem escoltar en el vídeo és el quart que està dedicat a Jupiter, “el portador de l’alegria”. Es pot dir doncs que aquest moviment, junt amb el tercer, son l’scherzo del conjunt de la suite i té moments d’una gran majestuositat.

La interpretació corre a càrrec de l’orquestra alemanya Radiophilharmonie dirigida per Andrew Manze.

 

 

Gustav Holst té un lloc destacat en la història de la música, especialment per la seva contribució a la utilització dels instruments de vent.

Per saber més d’ell cliqueu aquí.

 

L’anglès Andrew Manze és director, violinista i professor musical. Ha sigut el director de diverses orquestres europees. Actualment és el titular de la Radiophilharmonie que veiem al vídeo. També ha rebut reconeixements en forma de premi com el Rolf Schock que ve a ser una mena de premis Nobel però en petit.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: