HAENDEL. EL MESSIES

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

Georg Friedrich Haendel, alemany de naixement i anglès de nacionalitat, va ser un dels més grans compositors de l’època barroca i també un dels músics que més han influït en la música que es va fer posteriorment.

Va ser també, per dir-ho d’una manera planera, un “democratitzador” de la música perquè la va enfocar pensant en un públic ampli i no només basant-se en els gustos dels mecenes o la noblesa, com sovint passava.

Haendel ens ha deixat un molt gran llegat musical que sintetitza els estils anglès, alemany, francès i italià de la seva època, amb un catàleg que inclou pràcticament tots els gèneres.

Una de les seves grans obres és El Messies, l’oratori que va compondre el 1741.

Avui ens acostem a aquesta obra (més concretament al seu famós Al·leluia) d’una manera molt especial: la Fundació La Caixa va començar a impulsar un Messies participatiu fa ja vint-i-cinc anys. Però ara per aquestes Festes s’ha adaptat a la pandèmia amb un projecte digital que reuneix virtualment tres-centes cinquanta-dues veus amateurs de tota la península.

Utilitzant el mètode mapping, el realitzador Igor Cortadellas ens planteja una proposta innovadora en l’àmbit dels vídeos corals fusionant imatges i simulant una projecció dels participants sobre l’interior de la basílica de Santa Maria del Mar de Barcelona.

En resposta a la convocatòria que es va fer, tres-centes cinquanta-dos persones es van animar a formar part de l’experiència: 86 participants amateurs de Madrid, 54 d’Andalusia, 48 de Catalunya i diversos més de la Comunitat Valenciana, Cantabria, Aragó, Astúries, Balears, Canàries, Castella la Manxa, Castella lleó, Extremadura, Galicia, Murcia, Navarra, País Basc i La Rioja es van descarregar la partitura i van rebre indicacions per gravar-se sobre un fons negre que havia de facilitar el chroma. La realitat és que ningú d’ells tenia detalls de com seria el muntatge del vídeo final.

Doncs ara ja tenen i tenim la possibilitat de veure’l: les mil·lenàries pedres de Santa Maria del Mar i la tecnologia es fonen en un resultat certament notable.

En quant als participants no amateurs, són L’Orquestra Barroca Catalana i el cor Barcelona Ars Nova.

Tant de bo que al 2021 puguem veure la llum del final d’aquest túnel que tots plegats estem travessant, tant de bo que així sia. Amb Haendel un desitgem un, com a mínim, esperançador 2021.

 

El geni alemany Georg Friedrich Haendel.

Per saber més d’ell cliqueu aquí.

L’Orquestra Barroca Catalana neix l’any 1993 amb la idea de divulgar i recuperar repertori dels segles XVII i XVIII  interpretant música instrumental, operística i religiosa.

Ofereix programes de petit format fins a grans produccions, tant de música barroca com clàssica. Adapta la interpretació amb la màxima fidelitat possible a l’estil de la música i, per aquest motiu, té el costum de convidar directors i solistes que s’adeqüin al programa, fet que enriqueix la flexibilitat de l’orquestra.

El seu web és http://orquestrabarrocacatalana.cat/

Barcelona Ars Nova neix l’octubre del 2012 dins del projecte de les Misses Polifòniques a Barcelona, iniciativa d’un grup d’amics d’organitzar a Barcelona una temporada d’audicions de música litúrgica interpretada en esglésies i en el marc de les cerimònies per a les quals van ser creades. De cara a garantir la màxima qualitat de les interpretacions, el projecte va impulsar la creació d’un conjunt vocal propi.

Des de la seva creació, Barcelona Ars Nova ha interpretat un repertori centrat en la polifonia religiosa dels segles XV al XVII

Dirigit per Mireia Barrera, està format per cantants solistes que col·laboren habitualment amb els conjunts més prestigiosos d’arreu d’Europa, com el Collegium Vocale Gent, Huelgas Ensemble, Capella Reial de Catalunya i Hesperion XXI, Graindelavoix, Pygmalion, Ensemble Organum, Les Arts Florissants, La Colombina o Al Ayre Español, entre d’altres.

Es seu web és http://www.missespolifoniques.com/index.php/barcelona-ars-nova/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: