HAENDEL. QUAL NAVE SMARRITA, DE L’ÒPERA RADAMISTO

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –


 

Georg Friedrich Haendel, alemany de neixement i anglès de nacionalitat, va ser un dels més grans compositors de l’època barroca i també un dels músics que més han influït en la música que es va fer posteriorment.

Va ser també, per dir-ho d’una manera planera, un “democratitzador” de la música perquè la va enfocar pensant en un públic ampli i no només basant-se en els gustos dels mecenes o la noblesa, com sovint passava.

Haendel ens ha deixat un molt gran llegat musical que sintetitza els estils anglès, alemany, francès i italià de la seva època, amb un catàleg que inclou pràcticament tots els gèneres.

Amb una producció com la seva, no és doncs d’estranyar que sigui un dels compositors que aporta més peces musicals a aquest bloc.

L’any 1720 va compondre l’òpera Radamisto. L’acció la va situar a Armenia l’any 53 dC. Aquest Radamisto estava feliçment casat amb Zenobia però no gaudien de tranquil.litat perquè el seu país estava en guerra amb una nació veïna governada pel tirà Tridate que els estava assetjant. Per la seva banda, Tridate estava casat amb Polissena però es va enamorar bojament de Zenobia, teòricament enemiga, a qui intentava seduir. Aquest és el fil conductor de la història, l’amor incontrolat que Tridate sent per Zenobia.

Una de les àries més conegudes de l’obra és la delicada Qual nave smarrita, és a dir, Com una nau perduda (per això en el vídeo veiem tantes de naus). La canta Lorraine Hunt-Lieberson, prestigiosa mezzosoprano nord-americana. La seva veu tenia un color molt particular al que afegia una gran flexibilitat i capacitat per la musicalitat i el fraseig. Hunt-Lieberson va morir prematurament a causa d’un càncer de mama quan encara es trobava en plenitud artística.

El geni alemany Georg Friedrich Haendel.

Per saber més d’ell cliqueu aquí.

 

A Lorraine Hunt l’afició per la música li venia de família doncs el seu pare era professor i la seva mare contralto i també professora.

Va morir amb 52 anys quan estava en la plenitud de la seva carrera.

Per saber més d’ella cliqueu aquí.

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: