HAROLD FEINSTEIN

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

125St, vista des del tren elevat.

Nen a la màquina expenedora de xiclets.

Mare i fill.

Ànec al costat del riu.

Les cortines de la casa de la mare del fotògraf.

Colors de papallona.

Nens coreans sobre un pont de Pusan.

 

Parlem del fotògraf nord-americà Harold Feinstein (1931 – 2015).

Va començar molt aviat la seva carrera, solament tenia quinze anys. Quatre anys després Edward Steinchen ja li havia comprat vàries obres per la col·lecció permanent del Museu d’Art Modern (MoMa).

Amb solament disset anys ja era membre de Photo League, la cooperativa de fotògrafs de Nova York que es van agrupar al voltant d’una sèrie de causes socials i creatives comunes.

No és d’estranyar que amb aquestes dades, es convertís molt jove en una important figura en l’avantguarda que significava en aquells anys la feina de fotografia de carrer que s’estava fent a Nova York. Tot això es traduiria en la seva primera exposició individual al Whitney Museum of American Art el 1954 i la seva primera exposició al Museu d’Art Modern el 1957.

També va celebrar una exposició individual a Limelight, que fundada per Helen Gee, era la primera galeria específicament dedicada a la fotografia.

El seu estil va ser qualificat per algun crític com “el nou pictorialisme” i es deia d’ell que amb vint-i-sis anys ja havia arribat a aquell punt de la carrera on a un artista cal dir-li “mestre”.

No cal dir que havent rebut tants reconeixements tan jove, també va acabar dedicant-se a l’ensenyament a Nova York amb vint-i-pocs anys.

Feinstein oferia una mirada sobre la vida diària de la gent, però en contexts ben diferents. Per exemple, des de moments d’alegria dels joves a Coney Island -el lloc d’on era ell- fins a imatges obtingudes a l’Àsia quan el 1952 va ser destinat a l’exèrcit dels EUA i enviat a Corea. Va fer fotos allà on va anar però se’l recorda sobre tot com un observador entusiasta de la vida al carrer de Nova York buscant la humanitat al metro o als bancs públics de la ciutat, a qualsevol racó.

A mitjan dels anys vuitanta va començar a explorar el color obtenint imatges de flors i petxines; també són notables les seves acolorides imatges de papallones (aquí en publiquem un exemple).

Contrasta la rapidíssima fama que va obtenir tant jove amb els últims anys de la seva vida que va viure apartat, afectat d’alcoholisme. Després de la seva mort s’ha recuperat la seva figura pel que va significar per la fotografia.

 

Harold Feinstein és un dels fotògrafs que van obtenir fama sent més joves.

El seu web és  https://www.haroldfeinstein.com/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: