HAYDN. SIMFONIA 94 EN G MAJOR

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

Franz Joseph Haydn

Franz Joseph Haydn és conegut com el pare de la simfonia i a més va ser professor de Beethoven. Cal dir alguna cosa més?

Va viure 77 anys, un record pel seu temps (va ser entre el 1732 i el 1809) i aquesta longevitat li va permetre viure des del barroc fins al romanticisme, tot un luxe. Es per l’edat que va arribar a tenir que se’l coneixia com “papa Haydn”.

Però de petit, abans de fer-se notar amb els instruments, va destacar per la seva veu, molt bonica i de soprano; era cantor a la capella de la Catedral de Sant Esteve a Viena i allí va continuar fins que va canviar la veu.

Avui ens volem fixar amb la seva música, concretament en la simfonia nº 94 en G major que es la segona de les dotze que eren genèricament conegudes com les simfonies de Londres. Popularment se la coneix com la Simfonia Sorpresa.

Haydn la va compondre al 1791, evidentment a Londres, per una sèrie de concerts que va donar a la capital anglesa durant les seves visites a aquella ciutat els anys 1791 i 1792. El dia de l’estrena ell mateix va dirigir la l’orquestra.

En les obres de Haydn és fàcil trobar bromes musicals i la Simfonia Sorpresa inclou algunes de les més famoses per les seves variacions. D’aquí que se la conegui com “Sorpresa”.

El que escoltem al vídeo és el tercer moviment de l’obra, un minuet, amb el tempo d’allegro molto. Es una mica diferent al minuet tradicional que era de tempo més lent. Aquest s’acosta a l’esquerzo, més viu.

Pels qui sentin curiositat, els quadres que apareixen en el vídeo com fons visual a la música de Haydn son del pintor francès William-Adolphe Bouguereau.

 

Franz Joseph Haydn, un dels grans compositor de la història de la música clàssica.

Per saber més d’ell cliqueu aquí.

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: