HEARTSTONE, DE GOUMUNDUR ARNAR GOUMUNDSSON

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 Baldur Einarsson i Blaer Hinriksson son Thor i Christian, dos adolescents que passaran un estiu complicat: mentre Thor s’enamora d’una noia de la seva edat, Christian patirà en silenci la seva atracció física cap a Thor.

 

En un poble islandès de pescadors, els adolescents Thor i Christian experimenten un estiu turbulent. A mesura que un d’ells intenta guanyar-se l’interès d’una noia, l’altre descobreix nous sentiments cap al seu millor amic. Quan acaba l’estiu i la cruesa de la naturalesa del país es fa més present, s’acaben els jocs i toca enfrontar-se a la dura realitat adulta.

Aquesta és la història que ens planteja el primer llargmetratge del director Guõmundur Arnar Guõmundsson, un relat d’iniciació adolescent ambientat en una remota zona situada a l’est d’Islàndia, territori que per cert, no havia sigut utilitzat per localitzacions cinematogràfiques tot i el seu evident atractiu.

En la pel.lícula, la duresa no és solament geogràfica, és també social, severa, amb uns efluvis gens positius que emanen de famílies desestructurades que condicionen el creixement dels nois.

Hi ha incomoditat, tensió emocional per una violència continguda en els personatges, la contundència desmesurada d’algunes reaccions i l’ambigüitat dels comportaments. Es un film gens fàcil pel director debutant que sap reflectir els sentiments dels protagonistes en una societat tancada sobre sí mateixa amb pares absents o embrutits per l’alcohol i algunes dones soles.

Créixer en un context com aquest amplifica el neguit de les pulsions reprimides i no confessades inherents a l’ímpetu de la sensualitat de Thor, el més jove, que s’enamora d’una noia de la seva edat, i de Christian, que pateix en silenci la seva atracció física i romàntica pel seu inseparable company de jocs, asfixiats els dos per un entorn purità i intolerant.

Guõmundsson filma amb bon pols per treure el millor dels personatges confrontant-los amb el paisatge de manera que es pot trobar un paral.lelisme entre la seva evolució i la climatologia. Fa un bon retrat de les eufòries, incertituds, dolors i desigs vinculats a la pubertat.

Com que la pel.lícula no vol perdre detall de les mirades, reaccions i gests ,per petits que siguin, dels protagonistes, marca una certa parsimònia que fa que la durada s’allargui un pèl. De tota manera no hi ha  problema perquè duri més de dues hores: el bonic paisatge islandès captat amb una esplèndida fotografia, justifica el possible excés de cinta.

Un bon debut de Guõmundur Arnar Guõmundsson.

 

 

Heartstone no és la primera pel.lícula de Guðmundur Arnar Guðmundsson però sí el seu primer llargmetratge. Es un bon debut, caldrà seguir-lo.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: