HELEN DEWITT. EL ÚLTIMO SAMURÁI

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

Ludo és un nen prodigi: als sis anys va aprendre grec per poder llegir L’odissea i francès per entendre Tintin en la seva llengua. La seva mare, Sibylla, també és una jove molt intel.ligent que va veure com la seva vida es complicava quan es va quedar embarassada en un descuit d’una nit de passió. Atrapada en un treball amb el que guanya pocs diners per arribar a final de mes, ha d’educar sola al seu fill.

Davant l’absència d’un model masculí per Ludo, Sibylla recorre compulsivament a la pel.lícula d’Akira Kurosava Els set samurais. Després de veure-la un munt de vegades, mare i fill han absorbit les seves lliçons i el petit, mogut per la virtut dels guerrers, decideix buscar al seu pare. Així, Ludo emprèn una aventura secreta per Londres i s’apropa a set homes per posar a prova el seu valor i intel.lecte. Cada trobada serà una lliçó, un pas més cap a l’edat adulta, una porta oberta a descobrir que alguns camins només poden ser recorreguts en soledat.

El último samurái és una novel.la de la nord-americana Helen DeWitt que es va publicar fa dues dècades i va ser tot un fenomen en aquell moment en considerar-se que l’obra era extremament diferent.

DeWitt col.locava al centre de la seva curiosa narració dos personatges formidables, el fill superdotat i la mare, una excel.lent estudiant d’Oxford que va haver de deixar la carrera quan es va quedar inesperadament embarassada. Es va veure obligada a treballar de qualsevol cosa per poder-se mantenir i va decidir que seria secretaria perquè Rilke també ho havia sigut, però amb la diferència de que mentre el poeta havia sigut secretari de Rodin, ella ho era d’una dona que ni tan sols sabia escriure correctament.

I ara, mare i fill acaben obsessionats amb l’esmentat film de Kurosawa al que entenen i prediquen com si fos un dogma.

En quant al pare de Ludo, és un escriptor famós que no sap res del seu fill.

A la novel.la hi ha un narrador però és mutant, és com si l’obra tingués diversos caps, tants com personatges i bona part d’ells son pares, els possibles pares als que Ludo sotmet a un singular duel que comença sempre amb un “soc el teu fill” i continua amb un “No, de debò? Si ets clavat a mi”.

De manera que aquest llibre és una aproximació al pare (o pares), però també és una història d’amor maternal i una crítica ferotge contra els mètodes educatius d’occident.

Gairebé vint anys després torna El último samurái de DeWitt, una obra de culte en el seu moment i ara oblidada, que mereixia aquest inesperat rescat.

 

 

De Maryland és Helen DeWitt, filla de diplomàtics, educada a sud-amèrica i traductora de diccionaris. Però va tenir vàries feines modestes per poder viure mentre escrivia: empleada de Dunkin’ Donuts, d’una bugaderia…

Va tenir un gran debut l’any 2000 amb El último samurái però després, malauradament, no s’ha prodigat massa per qüestions econòmiques.

El seu web és http://helendewitt.com/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: