HILARY MANTEL. EL TRUENO EN EL REINO

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

Anglaterra, maig de 1536. Ana Bolena ha mort decapitada a mans d’un botxí francès. Mentre les seves despulles descansen ja sota terra, Thomas Cromwell continua amb el seu ascens al poder i a la riquesa. El seu mestre, Enric VIII, es conforma amb la felicitat a curt termini als braços de la seva tercera reina, Jane Seymour. Cromwell sap que solament pot confiar en si mateix. No té una gran família ni un exèrcit privat que el recolzi. I tot i la rebel·lió interna, els traïdors que es multipliquen a l’estranger i l’amenaça d’invasió que posa a prova aquest regnat, Cromwell busca convertir Anglaterra en un nou país que es pugui mirar en el mirall del futur. Però, pot realment una nació o una persona, desprendre’s del seu passat com si fos pell morta? “Què fareu -li pregunta l’ambaixador espanyol a Cromwell- quan el rei es torni contra vos com acaba fent tard o d’hora contra tots els que li són propers?”

La vida i personalitat de Thomas Cromwell (1485 – 1540), primer comte d’Essex, dona per una trilogia i per més encara. Hilary Mantel, que és una autora prolixa en molts camps, podria continuar explicant les aventures i històries de qui va ser secretari d’estat i principal ministre d’Enric VIII entre 1532 i 1540, però ha decidit posar punt i final a una feina en la que porta bolcada quinze anys amb la publicació de El trueno en el reino, el tercer lliurament de la sèrie.

La citada sèrie arranca amb la novel·la En la corte del lobo, quan Enric VIII té ja al cap els seus deliris que passen per trencar amb Roma i posar en marxa el seu extens “programa” matrimonial, amb decapitacions incloses. Thomas Cromwell, fill d’un ferrer que el tractava a pals, comença a desplegar les seves habilitats a la cort com segon de Wolsey, al que succeirà quan aquest caigui en desgràcia.

En el segon títol de la trilogia, Una reina en el estrado, Cromwell ja és el personatge més influent de la cort com primer ministre d’Enric VIII.

I el tercer volum de la biografia arrenca amb la recent decapitació d’Ana Bolena i continua amb els molts conflictes que ha d’afrontar el monarca en els seus continus capritxos matrimonials. Banys de sang, embolics de llit, lluites religioses i maldats com solament saben tramar personatges maquiavèl·lics com Cromwell. Aquesta novel·la, com la resta de la trilogia, posa en joc totes les qüestions importants  que ens envolten, poder, sexe, alta política, l’art de governar, falsificacions, deliris i mentides.

Sens dubte, Hilary Mantel és una gran cronista d’uns dels períodes més interessants de la història. Va ser aquell un temps que va donar per pel·lícules a la pantalla gran, sèries televisives, novel·les, obres teatrals… i Mantel hi està a l’alçada.

L’escriptora anglesa ha creat una monumental epopeia sobre els últims anys de Cromwell en un llibre que es llegeix com un thriller literari ben estructurat. Arribat ja als cinquanta anys i perseguit pels fantasmes passats i els errors comesos, aquest fill de ferrer, un home fet a si mateix, un funcionari excepcional, continua al servei d’Enric VIII. Al costat d’ell ha arribat al cim, però de la seva mà acabarà caient decapitat: en els llibres de Mantel la trama sempre és fidel a allò que va passar, i això és perquè solament utilitza la imaginació quan no es coneixen els fets documentats i quan ella, que ha estudiat en profunditat el tema, creu que mai es podran fer públics per falta d’informació.

Es per aquest detallisme professional que l’escriptora està consagrada a revisar sempre tots els registres possibles: ha de saber què diuen, com ho interpreten els historiadors, quins són els prejudicis que quests poden tenir i què diuen d’altres historiadors sobre les interpretacions dels seus col·legues. Com es veu, és una feinada monumental que la permet arribar amb garanties a tenir el seu propi judici. Fa tota aquesta feina perquè vol arribar tan a prop de la veritat com sigui possible i per fer-ho, la història és tan important com la ficció. Això explica per què triga tant en escriure un llibre.

No solament en aquesta novel·la sinó en el conjunt de la trilogia, Hilary Mantel explora en profunditat la qüestió universal que entenem per sort. Què és el destí? Hi ha algú que sigui capaç de construir per si sol la seva pròpia sort? Fins a quin punt pot una persona escriure la seva pròpia història?

La conclusió la podrem obtenir llegint aquest final de la trilogia, una sèrie en línia amb la millor novel·la història.

Hilary Mantel havia estudiat Dret a Londres i va treballar breument en un hospital geriàtric, experiència que queda reflectida més tard en algunes de les seves novel·les.

El 1977 es va traslladar a Botswana i el 1982 a Aràbia Saudita on va ambientar un dels seus llibres.

Ha obtingut nombrosos premis per les seves novel·les i llibres de viatges, però el seu més gran èxit l’ha aconseguit amb En la corte del lobo (2009) i Una reina en el estrado (2012), els dos primers lliuraments de la trilogia sobre Thomas Cromwell dels que ha venut més de cinc milions d’exemplars i ha guanyat dues vegades el Premi Man Booker. Amb El trueno en el reino, farà el triplet del Man Booker?

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: