HILDA RIX. L’AUSTRALIANA

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

L’australiana, per Hilda Rix.

Primer pla de L’australiana.

 

Parlem d’una pintora que és molt coneguda al seu país i no tant aquí: l’australiana Hilda Rix Nicholas (1884 – 1961).

Era filla de Henry Finch Rix, professor i poeta, i Elizabeth Sutton, músic. Amb aquestes influències, no és d’estranyar que Hilda decidís cursar estudis artístics doncs ja des de molt jove demostrava tenir bona capacitat pel dibuix i la pintura.

Va tenir la sort de poder viatjar bastant i després d’un viatge a Tànger que va fer al 1912 va començar a participar en exposicions i el primer èxit li va arribar amb un dibuix titulat Grande Marche, Tanger, que li va comprar el govern francès.

Però no va ser fins després d’acabada la primera guerra mundial que va reprendre de manera definitiva i professional la pintura, iniciant un àmplia producció artística.

Així, va exhibir més de mil obres al Guild Hall de Melbourne, moltes de les quals van ser venudes, fins i tot una a la National Gallery of Victoria.

Després de pintar el mitjà rural d’Austràlia va tornar a Europa (no era la primera vegada que visitava el nostre continent, ja ho havia fet per estudis) al començament de la dècada dels anys vint. Va arribar a vendre el 1925 una obra al Museu de Luxemburg.

Ens aturem aquí per comentar el quadre que avui mostrem perquè el va pintar precisament durant aquesta estada a París, el 1926. El títol és Una australiana.

La pintora va voler identificar expressament la model com una compatriota. Es tracta d’una dona vestida a la moda i amb roba cara que mira amb aire ferm a fora del quadre mostrant una poderosa presència, fins i tot altiva. La seva elegància i presència física es transmeten a través de la postura, el gir que fa del cap, la tensió del múscul del coll i la mà recolzada suaument sobre la cuixa.

Aquesta obra l’havia exhibit junt amb set més al Saló d’aquell any 1926. El jurat va quedar impressionat fins al punt que, com a conseqüència, la van nomenar Associada de la Societat Nacional de Belles Arts. Quan va rebre l’honor va escriure una carta en la que declarava que el que més desitjava és que la seva obra fos associada al seu solejat país i a al seva gent.

I qui era l’australiana que Rix havia retratat? Doncs es tractava de Dorothy Richmond, a qui havia conegut a Sydney cap al 1919. Va ser amb Richmond que va viatjar per primera vegada a la ciutat de Delegate, a la frontera sud de Nova Gal·les del Sud, on va començar a pintar paisatges australians. Les dues dones s’estaven a la finca de la família Wright i Hilda Rix va mantenir una estreta amistat amb Ned Wright i el seu cosí Edgar.

El 1924, Rix i Richmond havien viatjat a Europa compartint un estudi a París. Després de tornar a Austràlia el 1926, Rix va tornar a Delegate (de nou amb Richmond), on va recuperar la seva amistat amb Edgar Wright, amb qui es va casar el juny de 1928 (Hilda era vídua, havia perdut el seu marit, George Nicholas, a la guerra).

Aquest retrat, doncs, no és solament una de les obres més impactants de Hilda Rix sobre un tema australià; també és significatiu perquè és un dels retrats que li va donar fama a París i és el retrat d’una de les seves amigues més íntimes, la que va contribuir a la trobada de Rix amb el seu nou marit Edgar Wright.

Explicat així, semblaria que tot van ser flors i violes, però tots sabem que les coses no eren tan fàcils per les dones. Així, va haver d’acceptar comentaris sobre la seva obra com “la senyoreta Rix pinta com un home” o “l’obra és fortament no femenina”. Cent anys després aquestes crítiques guinyolen, tot i pretendre ser positives.

El quadre L’australiana es pot visitar a Canberra, a la National Gallery of Australia.

 

L’artista australiana Hilda Rix.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: