HOWARD SOCHUREK

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Classe de dansa a Moscou.

Um Kulzum cantant a El Cairo.

Activistes companys de Martin Luther King entrenant un col.lega.

Perruqueria a Moscou.

Pistola i ombres.

Models de Dior a Moscou.

Nens fent la migdiada a l’escola xinesa de Yumin.

 

De Milwaukee era el fotoperiodista Howard Sochurek (1924 – 1994).

Es va graduar a la Universitat de Princeton i al poc temps (1942) es va allistar a l’exèrcit per combatre a la Segona Guerra Mundial.

Quan la lluita va acabar, va trobar feina precisament al Milwaukee Journal, però el 1950 va donar el salt a la revista Life on va ser contractat per haver d’anar a treballar a llocs on la revista tenia sucursals: Nova York, Chicago, Detroit, Nova Delhi, Singapur i París.

També va treballar per National Geographic fent reportatges a la Unió Soviètica on el 1959 va cobrir la visita de models de Christian Dior a GUM, els que van ser els primers grans magatzems d’aquell país. També va estar a Formosa (Taiwan) per fotografiar els soldats del “batalló de nens”.

Al seu país, va fotografiar al poeta Robert Frost, guanyador del Premi Pulitzer el 1957, Richard Nixon durant la campanya presidencial de 1960, Henry Kissinger i Martin Luther King i altres activistes companys de King.

Durant la guerra de Corea es va llançar en paracaigudes rere les línies enemigues per fotografiar les tropes nord-americanes, i també el van enviar a cobrir la Guerra d’Indoxina (1952) documentant la desfeta francesa a la Batalla de Dien Bien Phu. I després el van destinar a la Guerra del Vietnam.

Sochurek va deixar Life el 1970. Dins de les tasques que allí va fer, hi ha la d’investigació d’avenços mèdics i veient aquí una oportunitat, va adquirir a la NASA una computadora que havia sigut utilitzada per obtenir imatges dels satèl.lits del temps convertint-se en un dels primers fotògrafs que van utilitzar ordinadors per fer imatges i acolorir els raigs X i els escaneigs mèdics. La seva reputació en els cercles mèdics va arribar a ser important i molts metges i empreses farmacèutiques van utilitzar les seves fotografies en llibres i anuncis.

Era un home molt exigent amb si mateix, no semblava que acabés d’estar del tot satisfet amb els seus treballs perquè deia que quan finalitzava un, sovint tenia la sensació de que era just en aquell moment quan en realitat estava qualificat per començar-lo perquè havia après molt sobre ell.

Va guanyar importants reconeixements com la Medalla d’Or Robert Capa, i la Nieman Fellowship (una fundació periodística) li va finançar un temps sabàtic perquè el pogués dedicar a la investigació a Harvard.

 

Howard Sochurek, un dels noms històrics de la revista Life. Moltes portades van ser seves.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: