ILARIA BERNARDINI. LA BOTÁNICA DE LOS SENTIMIENTOS

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

La botánica de los sentimientos narra una història que comença el mateix dia que tot sembla acabar. El món d’Anna de sobte s’ha enfonsat: el seu matrimoni s’ha acabat i es veu obligada a refer la seva vida. I quan mira entorn d’ella solament veu les tristes plantes marcides de la terrassa. Per casualitat, en el seu camí es creua Maria qui després d’un ictus sent un gran desassossec davant la incertesa del futur.

Com es torna a la rutina com si res hagués passat després de veure que has estat molt a prop de la mort? Com li dius a un nen de quatre anys que el papa i la mama ja no s’estimen? Com pot Maria començar a viure de nou i Anna recuperar les ganes de sentir? 

Les dues tenen un important repte per davant que va més enllà de fer florir les plantes de la terrassa d’Anna. Després d’un hivern molt llarg hauran d’aprendre a tenir cura d’elles.

Aquest és el tema de l’última novel·la d’Ilaria Bernardini, llibre que a Itàlia s’ha convertit en un fenomen que va més enllà del pla purament literari. El títol de l’obra (Faremo foresta -farem un bosc- en la versió original en italià) ha transcendit a molts àmbits de la vida italiana per esdevenir un lema d’esperança i un sinònim de construcció i revolució en temps de pandèmia i incertesa.

Bernardini no és ninguna nou vinguda, és una escriptora i guionista coneguda al seu país que amb La botánica de los sentimientos va ser al 2018 finalista del premi Strega que és el guardó més prestigiós de les lletres transalpines.

I com dèiem, ens explica la caiguda en picat de dues dones, de forma separada cada una, però són dues tempestes en paral·lel. Les dues començaran, juntes, una petita revolució personal, una revolució sanadora que parla d’arrels, de fer renéixer i de deixar a la intempèrie unes relacions personals i familiars que en moltes ocasions semblen males herbes. L’habilitat de les dues per ficar les mans a la terra i saber extreure vida d’allò que semblava destinat a morir és el reflex de què la unió fa la força.

Aquest és el llibre més autobiogràfic d’Ilaria Bernardini qui estava en procés de separació i havia llogat una casa per la seva nova vida en solitari. I precisament la dona que treballava a casa de la seva mare va patir un ictus i és a aquella casa on es muda Anna (el nom que Ilaria pren a la novel·la) i on Maria, la dona que assistia la seva mare, va anar per fer florir les plantes de la terrassa. Com a conseqüència de la trobada, Ilaria construeix un relat en el que no es renuncia a la por o al dolor, però amb un fons d’optimisme i revolució vital en el que s’intueix la formació acadèmica en filosofia de l’autora.

Encara que la novel·la tracta de passar de puntetes per aquell precipici perillós que pot ser una autoficció, no ha pogut evitar no agradar a tots o a gairebé tots els que l’han llegit i s’han vist reflectits en ella. La conseqüència va ser que li van intentar censurar el llibre i bloquejar-lo. Fins i tot l’autora va haver de canviar d’editors perquè no veien clar el fet de que parlés de la seva família, es veia la novel·la com una cosa estranya i perillosa.

Són els risc d’escriure una història en la que per molt que es canviïn els noms, es veu clarament qui és qui: el pare del fill d’Ilaria es va enfadar amb ella, el pare d’ella va deixar de parlar-li i la seva mare li va dir: “filla, aquest material no és propi d’una escriptora com tu”.

Em qualsevol cas, La botánica de los sentimientos amb la veu d’Anna que ens explica en primera persona tot allò que succeeix, és un mapa d’emocions humanes, de dubtes, de la por a viure i a morir, i de les reflexions més profundes que ens habiten, però invita a aprendre a mirar i escoltar, a donar importància a les coses petites i quotidianes.

La milanesa Ilaria Bernardini porta anys treballant com guionista en sèries i pel·lícules. Amb vuit novel·les publicades, va ser a més, una de les escriptores escollides pel cineasta Bernardo Bertolucci per seu projecte The Echo Chamber en el que estava treballant quan va morir.

La botánica de los sentimientos, una història que apunta a donar el salt a la pantalla, és el primer llibre que publica al nostre país.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: