IMAN MALEKI. TROBADA AMB EL SOL

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

 

 

 

En aquest bloc hem parlat diverses vegades de la pintura realista, fins i tot, hiperrealista, una tendència artística que es va començar a posar de moda a final dels anys seixanta del segle passat.

Es un estil que es proposa reproduir la realitat amb tanta fidelitat i objectivitat com la fotografia. Es doncs un corrent artístic que ha de ser benvingut perquè permet demostrat la perícia d’un artista enfront d’aquells que només ofereixen “ocurrències”.

No és la primera vegada que viatgem fins l’Iran per trobar un pintor hiperrealista. Com l’anterior, es tracta d’Iman Maleki.

Aquest artista va néixer el 1976 a Teheran. Ja des que era un nen el fascinava la pintura. Quan va fer els quinze anys d’edat va començar a aprendre a pintar sota el magisteri de Morteza Katouzian que és el més important pintor realista iranià. Katouzian ha sigut l’únic professor que ha tingut Maleki.

Va començar a pintar professionalment, i de manera paral.lela es va graduar en Disseny Gràfic a la Universitat Artística de Teheran. Era el 1999.

No obstant, ja un any abans havia fet la seva primera exposició. Després van seguir moltes més.

Al 2001 va fundar l’ARA Estudi de Pintura on ell mateix imparteix classes a partir de la consideració que es mereixen els valors artístics clàssics i tradicionals.

Iman Maleki ha rebut diversos reconeixements com el Premi William Bouguereau i el Premi del Saló ARC.

Una mostra de la seva pintura és el quadre que veiem a l’encapçalament titulat Trobada amb el sol.

Una persona jove asseguda sobre una superfície que no és visible a l’espectador perquè és justament el límit del quadre (es podria dir que s’ha assegut sobre el marc del quadre com si fos una finestra) contempla una posta de sol sobre Teheran.

Es tracta d’un final del dia rogenc en trobar-se el sol tapat per uns núvols, cosa que provoca una atractiva gamma de colors.

Per la seva posició en el quadre, aquesta persona està contemplant exactament el mateix que nosaltres i donat que es tracta d’un quadre realista, el que aquesta posta de sol li pot suggerir és pràcticament el mateix que el que ens pot suggerir a nosaltres.

Atractiva vista en la que el cel és el protagonista sobre una ciutat que apareix -metafòricament?- enfosquida. També aquesta trobada amb el sol és en part fallida doncs és semiocult entre els núvols. Una altra metàfora? No oblidem quin és el règim que governa l’Iran, basat en lleis injustes i caduques, i que és precisament a les grans urbs com Teheran on hi ha més contestació al règim, molt especialment per part de joves com aquesta alliberats de vells prejudicis culturals. Pot ser, en el fons, ella no vegi en aquesta posta de sol el mateix que veiem nosaltres.

En aquest vídeo -a ritme de violí persa perquè tot encaixi- veiem més obres de Maleki:

 

El pintor iranià Iman Maleki. Està considerat com un dels millors artistes realistes del món.

El seu web és: https://web.archive.org/web/20090702064142/http://imanmaleki.com/index.htm

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: