IMOGEN CUNNINGHAM

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

La ballarina i coreògrafa Martha Graham.

Superposició de mans i àloe.

Somni.

Triangles.

Joc de llum i ombra.

La pintora Frida Kahlo.

Llum de sol.

 

Avui parlem d’una fotògrafa que va néixer al segle XIX. Es Imogen Cunningham, que va venir al món el 1883 a Portland, Oregon.

El seu pare, un home cult, la va batejar com Imogen en record de l’heroïna de l’obra de Shakespeare Cymbeline i sempre la va animar a llegir i a assistir a classes d’art.

Va debutar com fotògrafa als divuit anys, encara com estudiant a la Universitat de Washington (estava fent Química que acabaria canviant per la fotografia). La inspirava la feina de la fotògrafa pictorialista Gertrude Käsebier de qui ja hem parlat en aquest bloc.

Va treballar a l’estudi del fotògraf Edward Sheriff Curtis, cosa que li va permetre guanyar en coneixements tècnics.

L’any 1909 va rebre un beca per estudiar a l’Escola Superior de Dresden sota la tutela de Robert Luther. Durant la seva estada a Europa va tenir l’oportunitat de conèixer, personalment, a Alvin Langdon Coburn i Alfred Stieglitz que acabarien influint en el seu estil.

L’any següent va tornar a casa i va obrir un estudi a Seattle i allí va obtenir un ràpid reconeixement com fotògrafa pictorialista. Aquest reconeixement va fer que quatre anys després celebrés la seva primera exposició individual.

Va ser famosa pels seus retrats, encàrrecs de personatges de l’alta societat, cosa que evidencia el prestigi que va saber guanyar-se. Al mateix temps es va relacionar amb el món artístic de l’època, d’aquí que retratés també actors, pintors, escriptors, companys de feina…

Fins i tot es va casar amb un artista, el gravador Roi Patridge amb qui es va traslladar a Califòrnia on van néixer els seus tres fills. Durant els anys de maternitat no va deixar de fotografiar però la vida li va canviar perquè bastant confinada a casa, es limitava pràcticament a prendre imatges dels seus fills o de les plantes del jardí, encara que es mantenia al dia de les noves tendències artístiques a través de revistes.

Una d’aquelles revistes era Vanity Fair i els seus editors, que la coneixien, la van contractar perquè fotografies artistes de Hollywood.

Posteriorment, l’any 1932 va fundar junt amb d’altres fotògrafs, l’anomenat Grup f/64.

Després es va divorciar i va començar a viatjar acompanyada per Dorothea Lange i Paul Taylor, començant una sèrie de fotografies que es podrien encasellar en la fotografia de carrer.

Va muntar un estudi a San Francisco on va continuar treballant i durant dècades va fer exposicions per tot el país.

Imogen Cunningham va morir allí, a San Francisco, era el 1976 i tenia 93 anys.

Així es va autoretratar Imogen Cunningham.

El seu web és: https://www.imogencunningham.com/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: