INFILTRADO EN EL KKKLAN, DE SPIKE LEE

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –


 

John David Washington és Ron Stallworth, el primer policia negre de Colorado Springs.

Junt amb Flip Zimmerman (Adam Driver), un jueu, s’infiltrarà al Ku Klux Klan.

 

A començament dels anys seixanta, una època de gran agitació social i de lluita pels drets civils com a teló de fons, Ron Stallworth esdevé el primer agent negre del departament de policia de Colorado Springs. Es rebut amb escepticisme i hostilitat per part del comandament i dels agents. Però ell no es talla i decideix continuar endavant i fer alguna cosa per la seva comunitat portant a terme una missió molt perillosa: infiltrar-se en el Ku Klux Klan i exposar-lo davant la ciutat.

Aquestes setmanes tenim algunes pel.lícules a la cartellera sobre temes d’activisme. Una d’elles és la d’Spike Lee que aquí comentem, Infiltrado en el KKKlan.

Donald Trump ha donat peu a que directors com Lee toquin el tema. “America first”, diu el president en els seus mítings davant d’un públic molt fidel. No ha de ser casual que un dels comandaments del Ku Klux Klan dels anys setanta també cridés exactament el mateix: “America first”. Era l’època dels assassinats polítics, dels moviments pels drets civils i de la guerra del Vietnam. Per això, quan el lema sona a la pel.lícula, no fa falta subratllar res més.

Tot i això, el film mostra algunes situacions que semblen inversemblants sinó fos perquè estan basades en fets reals. En efecte, així va ser -més o menys- la història de Ron Stallworth doncs la cinta es basa en el seu propi llibre en el que explica com es va poder infiltrar en el Ku Klux Klan sent negre en aquells anys de grans manifestacions que reivindicaven la conquesta dels drets civils. I precisament perquè hi ha situacions que costa creure que fossin veritat és pel motiu pel qual Spike Lee fa be en revestir la història amb un to de comèdia negra (amb perdó).

La idea és doncs un thriller amb ànima de comèdia bastant delirant com per dona rèplica a una realitat patètica. I és per això que assistim a diàlegs graciosos i situacions descrites amb ingeni; el sarcasme ha de fer el contrapès, riure per no plorar. Diguem-ne que Lee utilitza la comèdia com si fos una mena de cavall de Troia per infiltrar-se en una realitat que de comèdia no en té res i fins i tot ho adorna amb uns quants pentinats a l’estil afro que haurien fet morir-se d’enveja al mateix detectiu Shaft.

Compta el film amb dos bons actors protagonistes: John David Washington (el fill de Denzel) té la qualitat de saber transmetre soledat i angoixa, fins i tot encara que estigui envoltat de gent. L’altre, Adam Driver, ha sigut especialment reconegut per la seva actuació. Son com dos policies en un, el primer posa el cervell a la operació, el segon aporta el color de la seva pell per poder moure’s entre els fanàtics i ha d’amagar, a més, el seu judaisme.

La pel.lícula -s’ha de dir tot- és tòpica, maniquea i estereotipada, però igualment resulta enginyosa i irreverent, com correspon a un director provocador com Lee. També és irregular -cosa que no passa en totes les pel.lícules del director d’Atlanta, però el conjunt és interessant i les imatges del final fan que el que potser podia semblar solament una simple comèdia negra es transformi en una obra seriosa.

 

Spike Lee és com un martell contra l’Amèrica racista. Quan va presentar aquesta pel.lícula a Cannes -on va ser ben rebuda i de la que és director, coguionista i coproductor- va dir sobre els Estats Units que “l’anomenat bressol de la democràcia és una merda”. Després va demanar disculpes pel to però no pel fons de les seves manifestacions en les que Trump va quedar ben servit.

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: