INTERIOR A L’AIRE LLIURE, DE RAMON CASAS

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Interior a l’aire lliure, per Ramón Casas.

La seva germana, Montserrat Casas.

El seu cunyat Eduardo Nieto.

Detall del quadre.

 

El pintor, dibuixant i cartellista barceloní Ramón Casas va ser un dels més importants impulsors del modernisme català.

Com que com estudiant no va ser un noi massa bo, ràpidament es va bolcar cap al vessant artístic, formant-se a Barcelona amb el mestre Joan Vicens. Posteriorment es va perfeccionar a Paris on va viure entre 1890 i 1894.

En les seves primeres obres va plasmar interiors i exteriors de Paris utilitzant concepcions modernistes.

A la seva tornada a Barcelona va continuar conreant aquesta tendència, sobre tot en els seus quadres d’interiors amb figures femenines, però es va sentir també atret per la pintura històrica, en particular per la plasmació d’esdeveniments contemporanis que va plasmar en quadres de gran format amb multitud de figures i dotats en alguns casos d’una forta intensitat dramàtica.

També les processons i els balls estaven entre els seus temes favorits.

Dins de la seva col.lecció d’interiors, destaca el titulat Interior a l’aire lliure, realitzat l’any 1892.

Es tracta d’una escena situada a la part posterior del domicili familiar del pintor, en aquell moment al carrer Nou de Sant Francesc, al barri gòtic de Barcelona.

Aquí mateix havia representat uns anys enrere la seva germana Elisa. Però en aquesta oportunitat, trobem un diferència important: generalment Casas en les seves representacions, no solament les d’interiors sinó també les que feia a l’aire lliure acostumava a incloure una sola figura; doncs aquí en trobem dues. Es tracta de la seva germana Montserrat i del seu cunyat Eduardo Nieto.

Veiem als dos personatges prenent el cafè en una tarda ben tranquil.la.

En el quadre, a part de la composició que és perfecta, el que aquí marca la diferència és l’excepcional tractament de la llum i el color. Les gammes cromàtiques estan magistralment harmonitzades sota el reflex de la llum de la primera hora de la tarda que resplendeix al fons del pati mentre que les figures queden en la suau penombra que provoquen les persianes.

A la part inferior dreta, el pintor signa la seva obra que actualment pertany a la Col.lección Thyssen Bornemisza.

Aquest era en Casas quan només tenia 17 anys, vestit de flamenc (autoretrat).

Per saber més d’ell cliqueu aquí.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: