IRENE VALLEJO. L’INFINIT DINS D’UN JONC

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

 

El jonc del Nil va ser la matèria primera dels primers llibres, aquells que estendrien el pensament a l’infinit. Doncs avui parlem de L’infinit dins d’un jonc, l’inspirat assaig d’Irene Vallejo.

La seva obra tracta sobre la història dels llibres oferint-nos un recorregut per la vida d’aquest fascinant invent que es va crear perquè les paraules poguessin viatjar per l’espai i el temps: llibres de pedra, d’argila, de joncs, de seda, de pell, d’arbres i, els últims d’arribar, de plàstic i de llum, el que fos, on es poguessin gravar les paraules, aquesta invenció ho va canviar tot.

Vallejo ens guia en un viatge a través del temps, de trenta segles, amb un fil que uneix els clàssics amb el món contemporani, connectant-los amb debats actuals: Aristòfanes i els processos judicials contra humoristes, Safo i la veu literària de les dones, Titus Livi i el fenomen fan, Sèneca i la postveritat… saltant cap endavant i cap enrere, des d’Alexandria fins tot el món antic, entretenint-se a Grècia i Roma però també a l’Edat Mitjana i en l’actualitat. El naixement de l’escriptura, els alfabets, els orígens de l’oratòria, del teatre, els primers lírics, els filòsofs, les biblioteques (les antigues i les actuals), en definitiva, el llibre com tresor i les connexions entre llibres i lectors de totes les èpoques.

Així també veurem florir els primers autors comercials i els llibres de culte, les llibreries, i ens fa parar atenció en el poder d’aquest invent que a més de la seva fragilitat natural ha de patir persecució, censura i destrucció.

En resum, es tracta d’una formidable i minuciosa història del llibre en la que intervenen nombrosos personatges conformant una magnífica aventura col·lectiva amb aquestes persones que al llarg del temps han fet possibles i han protegit els llibres: narradors orals, escribes, il·luminadors, traductors, venedors ambulants, mestres, savis, espies, rebels, monges, esclaus, aventurers… però també lectors en paisatges de muntanya o a la vora del mar, en capitals i en els llocs més apartats. Gent normal i corrent de qui en molts casos la història no registra els noms; aquests salvadors de llibres són els autèntics protagonistes d’aquest assaig.

Encara que L’infinit dins d’un jonc se centra en la invenció dels llibres al món antic, acaba parlant de tota la seva evolució fins avui, i inclou desenes de referències actuals (pel·lícules, novel·les, obres de teatre…). A més, no solament se centra en la part més tècnica (com el naixement de l’alfabet, la transició entre la tradició oral i escrita, els canvis en la manera de llegir, la metamorfosis dels llibres com objectes, etc.) sinó que també aprofundeix en l’impacte de la lectura al món al llarg dels segles.

Tot això es explicat amb una prosa èpica i a la vegada pròxima, poètica, dolça, irònica i àgil.

Irene Vallejo ha creat un obra excel·lent a cavall de l’assaig, la novel·la i el diari; és una oda als llibres.

Així que, en una diada com la d’avui, quin millor llibre que aquell que precisament ens explica, d’una manera amena i erudita, la història dels llibres?

 

De Saragossa és Irene Vallejo. Des de la infantesa es va sentir fascinada per les llegendes de Grècia i Roma i el món mediterrani. Va estudiar Filologia Clàssica i va obtenir el doctorat europeu per les universitats de Saragossa i Florència.

Actualment duu a terme una intensa tasca de divulgació del món clàssic impartint conferències i a través de la seva columna setmanal als diaris Heraldo de Aragón i El País.

De la seva obra literària destaquen les novel·les La luz sepultada (2011) i El silbido del arquero (2015), l’antologia periodística Alguien habló de nosotros (2017) i els llibres infantils El inventor de viajes (2014) i La leyenda de las mareas mansas (2015). Des del primer dia de la publicació, L’infinit dins d’un jonc va conquistar els lectors des de la seva publicació de manera immediata i s’ha venut a vint‑i‑set idiomes. El 2020 Vallejo va aconseguir el Premio Nacional de Ensayo per aquesta obra.

El seu facebook és https://www.facebook.com/irenevallejomoreu/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: