ISAAC ALBÉNIZ. ASTÚRIES

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –


 

Un dels compositors catalans de més renom internacional va ser Isaac Albéniz. Aquest home de Camprodon va escriure òperes, obres per piano (ell era un magnífic pianista), temes orquestrals i de cambra, així com diverses cançons. Va ser un artista molt prolífic.

La península ibèrica sempre el va inspirar. Una bona prova d’això és la Suite Espanyola, i el seu cinquè moviment és un dels més interpretats en els repertoris de guitarra clàssica. El seu nom: Asturias.

A pesar del nom, ni la va compondre a Astúries sinó a Londres durant l’època en la que va residir a la capital britànica durant els anys noranta del segle XIX, ni el tema té ninguna relació amb la tradició musical d’aquell principat; sonorament sembla estar més a prop de la música del sud de la península, però és el que a ell li va sug.gerir la idea d’Astúries.

L’obra es caracteritza per la delicada i gens fàcil melodia de la secció mitjana i pels seus dinàmics i també bruscs canvis.

Inicialment composta per piano, finalment ha fet fortuna com peça per guitarra.

Com que Albéniz va tenir una molt important projecció internacional, com a mostra, la peça ens la interpreta una guitarrista croata: Ana Vidovic.

Malgrat la seva joventut, Vidovic ja és tota una virtuosa de la guitarra, reconeguda internacionalment.

Va començar a tocar als cinc anys i amb tretze esdevindria l’estudiant més jove de la prestigiosa escola croata de l’Acadèmia Nacional de Música de Zagreb.

Vidovic acaba de fer trenta-tres anys i ja es coneix mig món doncs ha actuat a París, Salzburg, Londres, Roma, Xina, Budapest, Toronto, Copenhague, Oslo, Knoxville, San Francisco, Baltimore, Austin, Houston, Dallas, Caracas, Yakarta, Mèxic…

Ha guanyat diversos premis a llocs tants dispars com Itàlia, Bèlgica, Espanya o Nova York. Aquest reconeixement internacional és tota una mostra de la seva capacitat interpretativa.

 

 

Aquest era Isaac Albéniz, un dels més prolífics i internacionals artistes catalans.

Per saber més d’ell cliqueu aquí.

 

 

Ana Vidovic, guitarrista de Karlovac, prop de Zagreb, és una gran virtuosa d’aquest instrument.

El seu web és: http://www.anavidovic.com/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: