ISABEL ALLENDE. LARGO PÉTALO DE MAR

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

A l’agost de 1939 Pablo Neruda va organitzar la migració del Winnipeg, el vaixell noliejat per ell que va salpar des de la costa francesa rumb a Valparaíso, Xile, amb dos mil refugiats espanyols que fugien de les brutals represàlies dels franquistes.

A patir d’aquest fet històric (aquest any es compleixen setanta) que Neruda recordaria com “el seu més bell poema”, Isabel Allende narra l’odissea de dos catalans, el jove metge Victor Dalmau i la seva amiga pianista Roser Bruguera que estava embarassada, que es van veure obligats a abandonar Barcelona quan la ciutat va caure en mans dels franquistes i van haver de buscar una segona oportunitat a l’exili en un país remot on començar de zero.

Per aconseguir embarcar en el Winnipeg, Roser i Victor fingeixen ser un matrimoni i no tenen més remei que casar-se per compromís. A Xile, sota la impostura d’una família convencional, trobaran unes noves arrels i un prometedor futur, però amb el temps l’amenaça d’una nova dictadura dinamitarà tots els seus plans.

A la novel.la apareixen personatges històrics com el propi Neruda, el polític Salvador Allende o la mestra i infermera voluntària Elizabeth Eidenbenz. Està doncs inspirada en part en fets reals i ofereix una emotiva indagació en els llaços sentimentals que es poden forjar a l’exili prologat quan un es pregunta quina és la seva terra, si aquell mític i irrecuperable territori de la joventut o el lloc on arrelen nous i profunds afectes.

Es la primera vegada que Isabel Allende aborda la guerra civil espanyola i les conseqüències de l’exili pel bàndol republicà perdedor, a més recrea la història de Xile de mig segle.

El poètic títol de la novel.la el pren d’uns versos de Pablo Neruda qui qualificava Xile de “llarg pètal de mar i neu” i no solament en el títol està present el poeta xilè, també cada capítol s’obre  amb una cita d’ell en l’homenatge que li ret Allende. Neruda, que havia sigut cònsol a Espanya, es va instal.lar a París el 1939 on des del seu càrrec de cònsol per a la immigració espanyola va gestionar l’ajuda al refugiats. Entre altres accions, la més ambiciosa va ser l’esmentat noliejament del Winnipeg.

Isabel Allende s’ha documentat profusament per la novel.la i ha entrevistat a supervivents de l’episodi del vaixell com l’espanyol Victor Pey Casado que es va nacionalitzar xilè i que va arribar a ser el director del diari Clarín fins que va ser tancat quan el cop militar. Pey va ser també conseller de Salvador Allende. No obstant, tot i ser una novel.la bastant política, no és aquesta la que preval en la narració sinó que s’interessa principalment pels sentiments dels seus protagonistes com passa en altres novel.les de l’autora.

L’exili, el desterrament i els refugiats -tema tan debatut ara- son elements fonamentals en aquesta obra de l’escriptora xilena, encara que també és una història d’amor i camaraderia i que per nosaltres té el valor afegit de tenir dos protagonistes catalans.

 

 

Isabel Allende Llona va néixer el 1942 a Perú, on el seu pare exercia de diplomàtic xilè. Molt aviat, al 1945 va anar a viure a Xile on s’hi va estar trenta anys, i amb llargues temporades de residència a altres llocs, com Veneçuela fins al 1988 i des d’aleshores a Califòrnia.

Va començar la seva carrera literària en el periodisme al que es va dedicar tant a Xile com a Veneçuela. Al 1982 la seva primera novel.la La casa de los espíritus es va convertir en un dels títols mítics de la literatura llatinoamericana

Allende és una escriptora supersticiosa: els llibres els comença a escriure el 8 de gener. I no li va gens malament doncs porta venuts seixanta-cinc milions d’exemplars en trenta-cinc idiomes a més de ser la primera escriptora hispanoamericana guardonada amb la medalla d’honor del National Book Award.

El seu web és http://www.isabelallende.com/es

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: