JAN STEEN. LA LLIÇÓ DE BALL

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

Jan Steen (1626 – 1679) va ser un popular pintor barroc neerlandès que pertany a l’Edat d’Or Holandesa.

Va ser criat en una família que tenia diners perquè els seus pares regentaven una taverna a Leiden. Això li va permetre tenir estudis i va assistir fins i tot a una escola de llatí, curiosament la mateixa on va anar uns anys abans el se coetani i col.lega Rembrandt.

La formació de pintar la va rebre del mestre Nicolaes Knüpfer, artista alemany que ens ha deixat un munt de pintures amb escenes històriques. La influència d’aquest pintor s’aprecia en Steen per la composició i el color dels quadres.

Una altra font d’inspiració va ser Adriaen van Ostade, pintor d’escenes rurals.

El 1648 Steen es va unir al gremi de pintors de Leiden, però després d’haver sigut ajudant del pintor paisatgista Jan van Goven es va traslladar a La Haia.

Allí es va casar, encara que cinc anys després es traslladaria a Delft on va obrir una fàbrica de cervesa que es deia De Roscam (La pinta) sense que el negoci tingués massa èxit. Tampoc no sembla que encaixi massa per un artista.

Així que ho va deixar per traslladar-se a Warmond durant quatre anys i posteriorment es va tornar a mudar, ara a Haarlem de 1660 a 1670, una dècada que va ser especialment productiva per ell artísticament parlant.

Es precisament d’aquest període el quadre que viem a l’encapçalament.

La vida quotidiana era un dels temes favorits d’Steen. Moltes de les pintures que va realitzar eren animades i bullicioses fins al punt de què algunes mostraven una diversió caòtica. Les indirectes subtils que mostren algunes de les seves obres semblen suggerir a l’espectador que imiti aquest comportament lúdic encara que també es detecten missatges moralitzants.

Moltes de les seves pintures portaven referència a vells proverbis i relats neerlandesos

Steen va utilitzar membres de la seva família com models i ell mateix es va pintar en alguns autoretrats en els que es pot veure que no demostrava ninguna tendència a la vanitat.

Un exemple del que feia és el quadre La lliçó de ball. També és popularment conegut com “Nens ensenyant un gat a ballar”.

En l’obra, el pintor ens projecta una escena on els nens estan fent una de les seves: intenten que un gat balli al ritme de la música d’una gralla. Fins i tot un d’ells ofereix una pipa a l’animal com si ja no el tinguessin prou marejat. Mentre ells s’ho passen bomba -fins i tot el gos sembla divertit- el pobre gat miola protestant.

Des de la finestra, un home vell, possiblement l”avi d’algun dels nois, els esbronca per estar perdent el temps d’aquesta manera.

El aquesta pintura trobem elements característics de Jan Steen: bullícia, desordre, algaravia i transgressió i tot. Dins d’aquest desordre veiem com hi ha estris de cuina que no son al seu lloc sinó que s’han deixat d’una manera descuidada allà on no toca; també hi ha a un drap rebregat a la taula que ningún no s’ha preocupat de desar en el seu lloc.

Aquestes característiques de desordre en certes cases que apareixen en les obres del pintor, fan que als Països Baixos, -i això no és broma- quan algú vista una casa que no està cuidada amb prou ordre, si té confiança amb el propietari, li diu “tens la casa menys endreçada que la de Jan Steen”.

Qui vulgui veure l’original del quadre haurà de viatjar fins a Amsterdam doncs es troba exposat al Rijksmuseum de la capital neerlandesa.

Però si no podeu desplaçar-vos, almenys podeu veure el quadre a pantalla completa clicant aquí.

En aquest vídeo podem veure més obres d’Steen:

 


Així es va retratar Jan Steen el 1670. Va ser un pintor de quadres coloristes i amb sentit de l’humor.

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: