JANE SMILEY. LA EDAD DEL DESCONSUELO

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

Un dentista de trenta-cinc anys, Dave, està casat amb Dana, una dentista bonica i intel.ligent amb la que ha tingut tres filles. Un dia, asseguda al seient de darrere del cotxe, Dana pronuncia amb veu baixa la frase “mai més tornaré a ser feliç”. No s’ha adonat de què està pensant en veu alta. Dave l’ha escoltada i creu que Dana s’ha enamorat d’un altre home i decideix que la millor manera de salvar la relació és evitar que la seva esposa descobreixi que ell ho sap.

Jane Smiley va publicar La edad del desconsuelo l’any 1987. Ara, l’editorial Sexto Piso ha apostat per l’obra traduint-la a l’espanyol.

I ha sigut una bona idea perquè la novel.la està carregada d’interessants reflexions mundanes que es van plasmant a través de la veu narrativa de Dave, un home privilegiat des del punt de vista econòmic i, almenys fins a determinat moment, també afectiu, però que a partir de la situació explicada a la sinopsi, encarna algunes de les nostres pors contemporànies.

La gran pregunta: estarà Dana enamorada d’una altra persona? Si és així, que pot fer Dave si vol que la seva vida continuï amb la rutina que ell necessita i que vol conservar costi el que costi? Doncs el silenci és la seva única resposta, s’estima més callar, tot i que no es pot dir que sigui un home silenciós. Farà com que no passa res, farà com que les coses que succeeixen, no succeeixen. Es tracta doncs d’un llibre realitzat per una escriptora que fa protagonista a una veu masculina per plasmar un retrat de la paternitat contemporània.

I certament que Smiley sap narrar amb una sorprenent autenticitat els ritmes de la quotidianitat i com, de sobte, aquesta es veu sacsejada per un fet inesperat que dóna peu a situacions tragicòmiques i a una demolidora meditació sobre la vida en parella, la pèrdua i la infelicitat, perquè la novel.la és un reflex real de les etapes per les que transcorre l’existència d’un matrimoni benestant que veu caure els ciments sobre els que s’havia fundat. Pura vida.

L’escriptora planteja situacions perquè pensem què ens fa ser qui som, perquè reflexionem sobre els actes, situacions i sensacions que han aconseguit que fóssim la persona que som i no una altra. I per això construeix dos personatges potents, ben formats, imprevisibles i totalment creïbles. Fins i tot les filles estan molt ben perfilades en la seva fragilitat, bellesa i, també, tirania

Heus aquí un llibre complex i valent, amb personatges commovedors i exel.lents diàlegs amb un narrador protagonista amb el punt de mira posat en una bona part de les preocupacions dels nostres dies. Mai se sap quan pot arribar la primera escletxa en una relació, però quan arriba pot inaugurar l’edat del desconsol.

Novel.la tant curta com intensa.

 

L’autora californiana Jane Smiley ha escrit més d’una vintena de llibres de ficció i assaig. Forma part de L’Acadèmia Nord-americana de les Arts i les Lletres i ha rebut, entre d’altres, el Premi Pulitzer de narrativa i el Premi Nacional de la Crítica per la seva novel.la Heredarás la tierra.

El seu web és https://therealjanesmiley.com/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: