JACQUES HENRY LARTIGUE

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Florette.

La cosina voladora Bichonnade.

Bibi, ombra i reflex.

 

 

L’ona.

Passejant el gos.

La cosina Caro i el Sr. Plantevigne.

Autoretrat de Lartigue a l’edat de 10 anys.

Coco a Hendaya.

El capellà.

 

Picasso.

Renée.

 

Jacques Henri Lartigue (1894 – 1986) és un dels grans noms de la fotografia del segle XX.

Era un fotògraf amb un desig: volia conservar la felicitat, la fragilitat de l’instant, en un món particular del que va apartar la lletjor tot i que per raons d’edat va haver de viure dues guerres.

Les seves fotos reflecteixen la burgesia francesa sota l’aparença de la innocència, l’espontaneitat i l’alegria de viure, eren imatges de carreres d’automòbils, de dones de classe mitja i acomodada de París passejant pel Bois de Boulogne.

Es diu que Lartigue pràcticament va venir al món amb una càmera sota el braç. Fill d’una família benestant, el seu pare que era banquer, li va regalar una càmera de fer fotos quan era un nen (el pare, finances a part, tenia afició per la fotografia).

Com que de nen va patir algunes malalties, potser per això es va obsessionar per la idea de la conservació de la felicitat i la va voler retenir en les seves fotografies, que son majoritàriament de gent jove i especialment de dones, algunes de les quals son les esposes i amants que va tenir. Per això gairebé sempre veiem gent gaudint, al vent o al sol.

Lartigue va ser un innovador de l’enquadrament, que va utilitzar amb molta mestria. Algunes de les seves fotos eren captades a ran de terra, i es podia adaptar a la velocitat d’un ciclista o d’un cotxe. Més endavant va anar evolucionant cap a enquadraments en els que utilitzava els elements arquitectònics  com una forma d’atrapar els protagonistes.

Tot i això, li va costar rebre el reconeixement de la crítica i el public com fotògraf (pot ser era més conegut com pintor doncs s’havia dedicat també a aquesta disciplina artística).

Va ser en els anys seixanta quan ell caminava cap als setanta anys d’edat, que va obtenir prestigi i va exposar fins i tot al MOMA després que la revista Life publiqués una sèrie de fotografies seves. A partir d’aquell moment es van publicar diversos llibres i la seva obra es va exposar per moltes galeries i museus.

En aquest vídeo trobarem més fotografies de Lartigue sobre la vida social del seu temps. També hi ha diverses fotos que va fer a la seva musa Renée Perle.

 

Aquest era Jacques Henri Lartigue.

El seu web és: http://www.lartigue.org/

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: