JARDINETS CARLES SOLER, un amagat lloc amb encant

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Això no és el Parc Güell…

… encara que el que veiem ens recorda l’obra de l’arquitecte.

Es tracta d’una construcció feta pedra a pedra…

… per un veí del barri de Montbau.

Primer pla d’uns dels elements decoratius.

La construcció és tot un mural que marca la separació del barri amb la muntanya.

Juga amb formes i colors.

La inspiració és clarament gaudiniana…

 

… com podem veure també aquí.

Un autèntic mini Parc Güell.

 

 

Montbau és un barri de creació relativament recent, uns seixanta anys, a qui els seus habitants li han donat un sentit de poble: «vaig a Barcelona, vinc de Barcelona» o, fins i tot de pertinença «D’on ets?. Jo, de Montbau».

Quan es va construir a partir de 1956, va ser destinat a famílies immigrants. Situat entre l’hospital de la Vall d’Hebron i les Llars Mundet, pràcticament a peu de Collserola, té una configuració típica dels barris dormitori de l’època, sense ningun atractiu especial que l’estar a peu de muntanya i, sobretot, un dels seus carrers, Vayreda on, per sorpresa de qui no és del barri, es troba un conjunt escultòric de clara influència gaudiniana.

I encara una altra sorpresa: el conjunt és obra d’un veí que es va prendre la molèstia de construir-lo pedra a pedra. Se’l coneix com El Capritx de Montbau i ara també com Jardinets de Carles Soler.

Es tracta d’un treball que decora prop de cent metres fet a base de pedres i còdols pel senyor Carles Soler qui des de 1993 -quan es va jubilar- i durant una desena d’anys fins que ja no va poder fer més, va anar construint-lo desinteressadament i a estones lliures.

El senyor Soler va morir fa uns anys però els veïns recorden bé com treballava, i el que ha deixat és un element que forma part de la memòria col.lectiva del barri i pel qual senten una gran estima.

Aquest treball marca la frontera entre el barri i la muntanya, un petit Parc Güell fet amb pedres que Carles Soler obtenia reciclant materials i que dibuixen arcs i figures que donen una sorprenent personalitat a aquesta zona de Barcelona.

Si el senyor Soler no hagués mort hauria continuat fent tranquil.lament aquest insòlit mural que va ser reconegut per l’Ajuntament amb el nom de Jardinets de Carles Soler, tal com diu la placa que allí s’ha col.locat.

Fins i tot fa sis anys va merèixer una restauració municipal que va consolidar parts que s’havien danyat i es van afegir algunes plantes.

Qui havia de dir a aquest veí de Montbau que tindria uns jardins amb el seu nom! El reconeixement a la dedicació de Carles Soler és, per descomptat, ben merescut.

Un lloc amb encant que mereix una visita.

 

2 comentaris

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: