JARDINS DE CA N’ALTIMIRA

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Als Jardins de Ca n’Altimira tenim dos ponts, un de pedra…

… i un altre de ferro.

A més hi ha unes còmodes escales per salvar el desnivell de les dues zones dels jardins.

Les escales connecten amb el pont de ferro.

Val la pena aprofita la frondositat dels jardins per seure i respirar aire pur.

Un dels espais més atractius dels jardins.

Hi destaca una sala hipòstila amb 36 columnes romàniques.

 

Al carrer Mandri nº 71, a la part alta de Barcelona, ens trobem amb un jardí va ser construït pel doctor Josep Altimira dins la seva finca de Sant Gervasi.

El doctor Altimira era un home de diners i una mica extravagant que no va tenir molta sort doncs un revés de la fortuna el va deixar pràcticament a les portes de la misèria i va haver de fer donació de les seves propietats a l’orde de les Missioneres de la Immaculada Concepció perquè el cuidessin fins a la mort, ja que no tenia hereus. Les monges van instal·lar un col·legi a la finca, el de la Immaculada Concepció, edifici que ocupa una bona part dels antics jardins, els quals, anteriorment, ja s’havien vist afectats per l’obertura dels carrers d’Horaci i de Mandri. Es per això que el petit recinte verd que coneixem avui és només una part del que possiblement van ser uns jardins molt singulars (en les festes que hi muntava Josep Altimira, els convidats podien navegar en unes embarcacions que ell posava a la seva disposició en un petit llac que hi havia en aquell temps).

Ara, els Jardins de Ca n’Altimira són un reducte molt més petit i això sí, silenciós, i una bona mostra de la peculiar creativitat dels barcelonins del segle XIX.

Així que en l’actualitat és un petit jardí de barri, molt veïnal, d’un cert aire romàntic amb uns elements arquitectònics que li donen personalitat. Aquest jardí romàntic es troba situat en un nivell més elevat en relació amb la resta del terreny, accident que va permetre d’establir-hi dues zones diferenciades. La comunicació entre els dos nivells es fa a través d’un parell de ponts, un de pedra i l’altre de ferro suspès en l’aire.

Juntament amb els dos ponts, tant el de pedra com el de pèndol d’acer amb paviment de fusta que copia el que John Roebling va fer a les cascades del Niàgara, l’element arquitectònic més destacat de Ca n’Altimira és la gran sala hipòstila amb voltes que parteixen de 36 columnes d’estil romànic, molt altes. Aquesta sala és aprofitada a l’estiu per fer-hi concerts.

En un costat de la plaça, enganxada al mur que queda de l’antiga mansió de la finca, hi ha una fornícula on s’ha instal·lat una font.

La creació d’aquests jardins, a finals del segle XIX, fa que en el seu interior hi hagi arbres centenaris, com per exemple els pins que hi ha a prop de l’entrada principal del parc, al carrer de Mandri. Altres arbres presents en aquest espai verd -també amb algun exemplar centenari- són el lledoner, el cedre de l’Atles, l’om de Sibèria i l’acàcia.

Encara que algun dels seus racons està necessitat de feines de manteniment, aquest és un lloc amb encant per seure, llegir o simplement relaxar-se i respirar una mica d’aire més sa dins de Barcelona.

En aquest vídeo veiem més imatges dels Jardins de Ca n’Altimira:

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: