JARDINS DEL PALAU ROBERT

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Vista de la vegetació en primer terme amb el palau al fons.

Aquests jardins inviten al relax en ple cor de Barcelona

i conviden a la lectura.

Sorprèn les diferents espècies d’arbres que podem trobar-hi.

A l’estiu l’ombra s’agraeix.

Té racons molt frondosos.

 

Pujant pel Passeig de Gràcia, al nº 107, ens trobem amb un espai molt didàctic: el Palau Robert amb els seus jardins.

Entrar en aquests jardins ens permet viatjar fins a la Barcelona en expansió de finals del segle XIX, la del naixement de l’Eixample, i conèixer com eren els jardins de les mansions que la burgesia barcelonina va construir en una de les zones més selectes de la nova trama urbana.

Originàriament, el Palau Robert i els jardins van ser la residència familiar de Robert Robert i Surís, nascut a Torroella de Montgrí. Va ser un financer molt influent a Barcelona, i va arribar a aristòcrata en ser-li atorgats els títols de marquès de Robert, comte de Serra i Sant Iscle i comte de Torroella de Montgrí amb grandesa d’Espanya. Com a mínim, sona important.

El 1936, el marquès de Robert va encarregar el projecte d’un nou edifici al solar que ocupava el palau, que havia de contenir un hotel, saló de festes, teatre, cabaret i frontó. L’operació no va prosperar i aquell mateix any el conseller primer de la Generalitat (que per més detalls era en Josep Tarradellas) va convertir el Palau Robert en seu del Departament de Cultura del govern català.

Acabada la Guerra Civil, la família Robert va recuperar la propietat i el 1944, de nou, s’hi va voler construir un hotel i una sala d’espectacles. L’any 1981, la Generalitat de Catalunya va adquirir l’edifici, el jardí i les dependències annexes.

Actualment, el Palau Robert és la seu del Centre d’Informació de Catalunya, dedicat a facilitar informació relacionada amb el turisme i la cultura del país. El Centre compta amb diferents sales d’exposicions.

El primer que sobta quan s’entra en aquests jardins és la quantitat i les dimensions de les plantes que omplen a vessar els tres enormes parterres -dos de laterals i un de central- que acullen la major part de la vegetació. I és que als Jardins del Palau Robert hi ha una gran varietat d’espècies vegetals.

La part més lluminosa dels jardins, molt assolellada i àmplia, és la que està situada a tocar del palau. Més enllà, dues grans llenques de sauló, que de tant en tant s’eixamplen formant petites placetes de repòs, separen els dos parterres laterals del central.

Els aficionats a la botànica tenen en els Jardins del Palau Robert un bon lloc on contemplar exemplars centenaris d’arbres i palmeres -algunes procedeixen dels enjardinaments que es van fer al Parc de la Ciutadella amb motiu de l’Exposició Universal de 1888- i espècies molt exòtiques a Barcelona, com és el cas d’una falguera de grans dimensions que ve ni més ni menys que de Tasmània.

També trobarem d’altres com plàtans, arbres de l’amor, magnòlies, tuies o tarongers amargs, entre un total de 18 espècies d’arbres. Sens dubte, aquest és un lloc que com ja hem avançat, fa les delícies dels aficionats a la botànica i també, naturalment, d’aquells que busquen un espai tranquil i reposat en ple cor de Barcelona.

En aquest vídeo ens podem donar un petit passeig pels jardins:

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: