JASON TAYLOR. NEXUS

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

En primer pla, una part de la instal·lació escultòrica Nexus, de Jason deCaires Taylor.

De més a prop.

Es tracta d’un pare i la seva filla observant l’aigua.

I què miren?

Doncs diversos personatges com aquest.

 

Jason deCaires Taylor, conegut també més abreujadament com Jason Taylor, és un escultor que podríem qualificar d’atípic perquè es dedica a les instal·lacions submarines, allò que ell anomena museus sota el mar i que solament són accessibles submergint-se en l’aigua.

Es va graduar al London Institute of Arts el 1998 en Escultura, però Taylor és més que un escultor, també és fotògraf submarí i ecologista.

Les seves obres es troben en diversos continents i, per descomptat, la majoria submergides o, com a mínim, en entorns marins.

Allunyat de l’escultura tradicional de museu tancat, les seves obres exploren els temes actuals sobre la conservació de l’entorn; així, en l’última dècada ha creat diversos “museus” subaquàtics amb peces de mida natural.

Un exemple és l’obra titulada Nexus de la que veiem unes imatges a l’encapçalament d’aquest article. Es troba a Sanvika, al fiord d’Oslo. Va ser encarregada per un centre conservacionista que vol animar als joves a explorar l’art i la natura, i la instal·lació està concebuda per atreure els estudiants cap a la vida marina. Els nois són invitats a conèixer i seguir la seva evolució, cosa que fan de bon grat degudament equipats. Val a dir que les escultures de Jason Taylor estan situades a prop de la superfície, de manera que no cal capbussar-se massa.

Les escultures, òbviament també aquelles que queden a la superfície, porten l’espectador a un viatge que relaciona la vida terrestre amb el món marí. En el cas que veiem, les figures en bronze d’un pare i de la seva filla agafats de la mà sobre la representació d’un petit moll flotant que té una textura que recorda l’aigua, miren a baix contemplant deu figures de mida natural que queden sota de la superfície.

En quant als personatges flotants, estan lligats al fons del mar mitjançant una mena de “cordó umbilical” d’acer inoxidable. Sospesos com si fossin úters en l’aigua, ens recorden que la vida sobre la terra va començar a l’oceà i que depenem d’ella per sobreviure.

Aquest artista que posa en relació directa l’art i la natura ha rebut nombrosos premis no solament d’escultura sinó també de fotografia. A més, Taylor és membre de diversos ens com The Royal Society of Sculptors, Ocean Ambassador to DAN (Divers Alert Network) i Ocean Exemplar of The World Ocean Observatory. Alguns el qualifiquen com el Jacques Cousteau del món de l’art.

 

Jason Taylor rodejat de les seves escultures marines de mida natural.

El seu web és https://www.underwatersculpture.com/

La seva instal·lació Nexus té com a objectiu encoratjar els joves a explorar no solament el fiord d’Oslo i les escultures que allí trobaran sinó, en general, la vida marina.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: