JEAN-BAPTISTE CARPEAUX. EL CANDOR

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

El candor, de Jean-Baptiste Carpeaux.

Primer pla.

 

Jean-Baptiste Carpeaux va ser un destacat artista francès del segle XIX. Va practicar l’escultura i la pintura, sent conegut sobre tot per la primera d’aquestes disciplines.

La seva vocació artística va començar molt aviat, quan era un nen ja feia figures en guix. Als setze anys modelava en fang i tallava la fusta de dos frontons per una casa de la seva ciutat, Valenciennes.

Els seus estudis van començar amb un rigorós aprenentatge artístic. El 1842 es trasllada a Paris per estudiar a l’Escola Reial de Dibuix i Matemàtiques. Va rebre instrucció en escultura romàntica cosa que va fer que s’apartés de l’academicisme creant un estil molt personal.

El 1854 va guanyar el Premi de Roma cosa que li va permetre completar la seva formació a Itàlia estudiant l’escultura de l’antiguitat romana i del Renaixement, fixant-se molt particularment en Miquel Àngel.

Va fer grups escultòrics, obres per ser exposades a l’aire lliure i també retrats.

Un d’aquests últims és el que veiem a l’encapçalament. El va fer el 1783 i es titula El candor.

En aquesta peça, Carpeaux exhibeix un magnífic treball del marbre per aconseguir una qualitat que el defineix a l’hora de fer aquests tipus d’escultures: la seva capacitat per captar la personalitat del personatge.

En aquest cas, tal com es desprèn del títol de l’obra i podem observar a primer cop de vista, el posat de la noia, la seva mirada un pèl tímida reflecteixen dolçor, candor i innocència, no s’endevina ni un punt de malícia en aquesta cara que podria ser perfectament una imatge religiosa (però no ho és).

La gran qualitat tècnica de Carpeaux queda reflectida en aquesta peça que no és visitable doncs pertany a un col.leccionista particular. Ens haurem de conformar doncs amb les imatges que aquí oferim.

 

Jean-Baptiste Carpeaux, un dels millors artistes francesos del segle XIX.

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: