JEAN-BAPTISTE CARPEAUX. FLORA

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Flora, per Jean-Baptiste Carpeaux.

Vista frontal.

Primer pla, vista lateral.

Primer pla, vista frontal.

 

Jean-Baptiste Carpeaux va ser un destacat artista francès del segle XIX. Va practicar l’escultura i la pintura, sent conegut sobre tot per la primera d’aquestes disciplines.

La seva vocació artística va començar molt aviat, quan era un nen ja feia figures en guix. Als setze anys modelava en fang i tallava la fusta de dos frontons per una casa de la seva ciutat, Valenciennes.

Els seus estudis van començar amb un rigorós aprenentatge artístic. El 1842 es trasllada a Paris per estudiar a l’Escola Reial de Dibuix i Matemàtiques. Va rebre instrucció en escultura romàntica cosa que va fer que s’apartés de l’academicisme creant un estil molt personal.

El 1854 va guanyar el Premi de Roma, cosa que li va permetre completar la seva formació a Itàlia estudiant l’escultura de l’antiguitat romana i del Renaixement, fixant-se molt particularment en Miquel Àngel.

L’obra que avui veiem és una que va fer inspirant-se en un alt relleu que havia realitzat pel Pavelló de Flora al Palau del Louvre que es titulava El triomf de Flora. Doncs posteriorment Carpeaux va fer aquesta figura individualitzada a la que va bateja com Primavera, encara que ha passat a la història com Flora.

Modificant l’actitud i el moviment de la creació anterior, aquesta nova Flora està ajupida, s’ha adornat els cabells amb flors i dels seus llavis surt un somriure que atreu l’atenció de l’espectador. Cal aclarir que aquest somriure així com la cara són d’Anne Foucart, la filla d’un amic íntim de l’escultor, Jean-Baptiste Foucart.

Aquesta versió de Flora la va fer el 1873 i té mida natural. Carpeaux la va realitzar quan es va traslladar a viure a Londres, ciutat en la que es va refugiar després de la caiguda del Segon Imperi.

L’escultura pertany a la col·lecció del Museu Calouste Gulbenkian de Lisboa.

 

Aquest és l’artista de Valenciennes Jean-Baptiste Carpeaux.

Per saber més d’ell cliqueu aquí.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: