JEAN-BAPTISTE CARPEAUX. PER QUÈ NÉIXER ESCLAVA?

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Per què néixer esclava? Per Jean-Baptiste Carpeaux.

Primer pla.

 

Jean-Baptiste Carpeaux va ser un destacat artista francès del segle XIX. Va practicar l’escultura i la pintura, sent conegut sobre tot per la primera d’aquestes disciplines.

El nostre artista va rebre el 1867 de la ciutat de París l’encàrrec de la Fontaine de l’Observatoire -és una font monumental situada a la plaça parisenca Ernest Denis- de fer un tema que ja li suggerien -o imposaven-: els quatre punts cardinals.

Carpeaux va tenir la idea de fer quatre figures girant sobre elles mateixes pensant en la rotació de la terra, cosa que el va portar a una segona idea: evocar les diferents ètnies que poblen el planeta. Així, va realitzar busts de la negra, la xinesa i l’europea com feina prèvia preparatòria per les estàtues definitives.

El marbre del bust Per què néixer esclava?, també conegut com La negra captiva, el va exposar al Saló del 1869 i va tenir tal èxit que el va adquirir el mateix emperador per col.locar-lo al castell de Saint Cloud.

Carpeaux va conservar la propietat del model i va continuar així produint més busts en diferents materials: marbre, bronze, terracota, guix…).

La celebritat del bust es deguda a la bellesa i profunditat de l’expressió que té; l’escultor va posar tot els seus coneixements artístics al servei d’una idea. Va representar una esclava lligada amb cordes, un bust immòbil on solament el coll, la mirada i els cabells s’escapen dels grillons.

Amb la torsió obliqua denota una voluntat de revoltar-se davant la seva situació plantejant la gran pregunta: Per què néixer esclava?

 

Aquest és l’artista de Valenciennes Jean-Baptiste Carpeaux.

Per saber més d’ell cliqueu aquí.

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: