JEAN-BAPTISTE GREUZE. OUS TRENCATS

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Ous trencats, per Jean-Baptiste Greuze. 

La noia amb posat trist.

Detall dels dos personatges del centre de la composició.

El nen intenta reparar un ou.

 

Heus aquí el cas d’un artista que va anar de més a menys, el francès Jean-Baptiste Greuze (1725 – 1805).

Després de realitzar els seus primers estudis d’arquitectura a Lió, Greuze es va traslladar a París el 175o i va poder entrar a la Reial Acadèmia de Pintura i Escultura.

Cinc anys després el seu quadre La lectura de la Bíblia va obtenir èxit. Posteriorment la seva popularitat es va anar afirmant amb d’altres pintures de to melodramàtic representant escenes de famílies petit burgeses de províncies.

En aquella època, un dels seus defensors va ser Diderot, el filòsof il.lustrat, qui li va fer un encès elogi de les seves pintures moralitzants.

D’aquell temps és el quadre que veiem, Ous trencats, realitzat l’any 1756.

Es una obra en la que la tela la va pintar a Roma però l’interior de la casa així com els vestits, són italians. A més, la inspiració li va venir dels Països Baixos, d’un quadre d’allí que havia vist en un gravat.

L’obra, que porta el mateix títol que el del gravat, havia sigut pintada un segle abans per Frans van Mieris el Vell, pintura que es pot veure a L’Hermitage de Sant Petersburg, no així la de Greuze que pertany a la col.lecció del Metropolitan de Nova York.

Els ous trencats simbolitzen la virginitat perduda, la noia jeu massa trista com per solament haver trencat algun ou. La part oposada és el nen que, inútilment, tracta d’arreglar un. El noi és la representació contrària: la innocència.

La pintura es va presentar l’any següent al Saló de Paris on va rebre crítiques positives.

Dèiem que Greuze va anar de més a menys. En efecte, va fer un canvi temàtic en la seva pintura dirigint-se cap al relat històric. El canvi no va tenir els resultats que ell esperava i amb la revolució francesa va acabar caient en l’oblit i va haver de malviure donant classes.

 

Així es va autoretratar Jean-Baptiste Greuze, pintor moralitzant.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: