JEAN-BAPTISTE PIGALLE. L’AMOR ABRAÇANT L’AMISTAT

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

L’Amor abraçant l’Amistat, per Jean-Baptiste Pigalle.

Primer pla de la parella.

A terra a la dreta es veu el buirac de l’Amor. Als peus de l’Amistat, uns dels seus atributs: les flors.

 

Jean-Baptiste Pigalle (1714 – 1785) va ser un escultor parisenc considerat com un mestre pels seus contemporanis. Estilísticament estava situat entre el barroc i el neoclàssic.

Venia d’una família d’ebenistes i va aprendre l’escultura amb noms tant importants com Le Lorrain i Lemoyne. Bouchardon va tenir una forta influència sobre ell.

L’obra que aquí veiem se la van encarregar l’any 1754 perquè formés part de la decoració escultòrica del parc del castell de Bellevue, residència de Madame de Pompadour, situat a Meudon, localitat del sud de Paris.

Es per aquesta vinculació que el grup evoca una estàtua prèvia de la marquesa de Pompadour titulada Amistat.

En el cas que aquí veiem, Pigalle la va enllestir el 1758 amb el títol de L’Amor abraçant l’Amistat.

En la representació, l’Amor es troba desarmat doncs són visibles les fletxes i el buirac depositades a terra, i dona un abraçada franca a l’Amistat qui ja no li tem (a l’Amor a vegades se’l tenia prevenció perquè podia provocar enamoraments inoportuns o no desitjables).

Són recognoscibles els atributs de l’Amistat: la simplicitat de la roba, el pit descobert, braços nus i flors.

De tota manera, val a dir que la doble escultura no és solament una referència mitològica, ja hem dit abans que està vinculada amb l’escultura prèvia Amistat en la que la figura representada tenia els trets de la marquesa de Pompadour. En realitat, també té un segon sentit: és una al·legoria de la relació de la marquesa amb el rei Lluís XV de qui era amant i confident.

Aquesta doble obra ja no es troba als jardins del castell de Bellevue sinó que pertany a la col·lecció del Museu del Louvre.

 

L’escultor francès Jean-Baptiste Pigalle. Així el va retratar la pintora Marie-Suzanne Giroust.

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: