JEAN-JACQUES CAFFIERI. EL RIU

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

El riu, per Jean-Jacques Caffieri.

Detall de la representació del cos del personatge.

Primer pla.

Vista lateral.

 

Parlem d’un escultor francès del segle XVIII: Jean-Jacques Caffieri.

Venia de família d’artistes, així que no és d’estranyar que acabés sent un molt bon escultor. En els seus temps d’estudiant havia sigut deixeble del famós Jean-Baptiste Lemoyne. Entre 1748 i 1754 va estar residint a Roma on va poder conèixer de primera mà l’obra de Bernini la qual va influir en ell.

Com a exemple del seu estil, veiem l’obra titulada El riu realitzada l’any 1759. En ella representa un home nu assegut en una urna de la que flueix agua. Amb la mà esquerra està subjectant un rem i amb la dreta l’urna. Porta una corona feta de canyes sobre el cap.

Caffieri es va inspirar per fer aquesta escultura en l’obra Ganges, de Giambologna, un artista que treballava a Florència i que va influenciar l’escultura europea, especialment la de Versalles.

En relació a l’obra de Giambologna, la de Caffieri té una musculatura menys acusada però si va voler mantenir la posició de la cama esquerra sobre l’urna perquè permet una millor percepció visual de l’escultura vista de baix a dalt que una composició destinada a ser vista des de la mateixa alçada dels ulls.

Encara que es representa un home gran -al.legoria de l’Oceà-, és un nu idealitzat en posició de contrapposto destinat a demostrar el domini de l’anatomia que té l’escultor (el contrapposto busca l’harmonia del cos humà en moviment, volent trencar la frontalitat de la imatge representada).

S’aprecia una molt curosa atenció pel detall que és una prova més de la seva habilitat: el remolí d’aigua, la vegetació aquàtica de la part posterior o la representació de l’aigua fluent de l’urna.

A més, la qualitat principal d’aquest escultura resideix en la delicadesa que desprèn del treball i el modelatge que és capaç de donar-li vida.

Com que la peça va tenir molt èxit, es va reproduir en terracota, bronze i marbre.

Qui vulgui veure l’original de l’obra haurà de viatjar a París doncs es troba exposada al Museu del Louvre de la capital francesa.

 

Aquí tenim a Jean-Jacques Caffieri, elegantment retratat per el pintor Adolf Ulrik Wertmuller.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: