JEAN-PHILIPPE RAMEAU. ELS SALVATGES

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –


Jean-Philippe Rameau (1683 – 1764) va ser un compositor i músic, un dels més importants del barroc francès. Però s’ha de dir que alguns musicòlegs s’oposen a qualificar Rameau de barroc perquè els seus cànons no s’ajustaven als de la música italiana.

Es curiós que sent un dels compositors dominants de l’òpera del seu país, no comencés a dedicar-s’hi fins que gairebé tenia cinquanta anys, però va tenir temps per compondre trenta-una obres.

I una d’elles, la més famosa, és del 1735. Es tracta de l’òpera-ballet Les Índies galants.

Componen l’obra un pròleg i quatre actes en els que es narren històries d’amor galant en llocs remots i exòtics que es denominen genèricament “Les Índies” tot i que alguns, d’Índies no en tenen res. Els països són Turquia, Perú, Persia i Amèrica del Nord.

El desenvolupament dramàtic de les històries servia d’excusa per produir un espectacle amb atractius decorats, vestits sumptuosos i efectes especials. Era una simbologia de l’època refinada, despreocupada i dedicada als plaers i la galanteria del rei Lluís XV i la seva cort.

En el vídeo veiem un fragment de l’acte quart titulat Els salvatges d’Amèrica, o simplement Els salvatges. que representa un lloc d’aquell continent amb colònies franceses i espanyoles en el que els guerrers americans vençuts es preparen per celebrar la pau amb els conqueridors europeus. Dos oficials, el francès Damon i l’espanyol Don Alvar es disputen la mà de la nativa Zima a qui, realment, no li fa el pes ni l’un ni l’altre, així que escull la mà d’Adario, guerrer americà. Després que els conqueridors es calmen del desaire, se celebra la festa de les paus.

Ens la interpreta la prestigiosa orquestra barroca Les Arts Florissants  en una gravació de l’any 2020, just després de passar el confinament, d’aquí que es vegin certes separacions entre els membres i la representació, elegant però sòbria, es faci sense públic, solament per ser enregistrada. Hi veiem en acció als seus dos directors, William Christie -també fundador de l’orquestra- i Paul Agnew.

 

Jean-Philippe Rameau, un dels més important compositors francesos del segle XVIII.

Per saber més d’ell cliqueu aquí.

Les Arts Florissants són una prestigiosa orquestra francesa especialitzada en música barroca i clàssica.

El seu web és https://www.arts-florissants.org/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: