JEANETTE WINTERSON. LA PASSIÓ

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

En una Venècia màgica i tràgica, la Villanelle, amant de la nit i filla d’un gondoler, neix amb una particularitat: els peus palmats. Coneix com ningú els secrets de les góndoles però treballa de crupier al casino de la ciutat, un lloc on els nobles aposten les seves fortunes entre somriures i frases galants. I allí coneixerà la dona casada a qui entregarà el seu cor, i també coneixerà el seu futur marit, un home cruel que acabarà venent-la a les tropes napoleòniques. Amb aquestes tropes arribarà fins a la gelada Rússia, on es trobarà amb en Henry, un jove soldat crèdul i innocent. Henry és un camperol francès que per diverses circumstàncies ha treballat com cuiner i servent de Napoleó Bonaparte, primer a la campanya per conquerir Anglaterra i ara al front rus. Henry s’enamora perdudament de Villanelle però ella reserva la seva passió per la misteriosa dama de qui es va enamorar a Venècia i a Henry el veu solament com un germà. 

Aquesta obra literària no és nova. La passió, la novel.la de Jeanette Winterson, va ser publicada l’any 1986 i va arribar a Catalunya l’any 1988 gràcies a la traducció de Dolors Udina, però amb el temps va  ser descatalogada i ha sigut en aquest any 2019 que torna gràcies a la mateixa traductora, que ha revisat a fons la primera traducció publicada. Es per aquest motiu que la comentem com si fos una novel.la nova perquè, en certa mesura, sí que ho és.

El tema que l’escriptora anglesa explora a través de l’obra és ni més ni menys que el que anuncia el títol: la passió, fins i tot podríem dir la Passió, així, en majúscula, perquè és aquest sentiment el que sempre hi és present adoptant diverses formes: la passió que Henry sent per Napoleó, la que també sent França pel seu líder polític i militar, la passió de Villanelle per la dama de Venècia, la passió tràgica d’Henry per Villanelle… Es la força que belluga la trama.

El personatge de Villanelle és el paradigma de l’hedonisme per antonomàsia, ella és amant de la nit, amant entregada a amors de diverses menes, amant que es lliura a la més pura de les passions. Ella diu, sobre la passió, que és un sentiment “que es troba en algun lloc entre la por i el sexe. La passió no és tant una emoció com un destí”. I afegeix: “la passió no es deixa dominar. No és un geni que en alliberar-lo ens concedeix tres desitjos. Ens domina i en molt poques ocasions, en el sentit que hauriem escollit”.

A l’obra s’enalteix l’hedonisme -del que dèiem que la protagonista n’és el paradigma- com un dels principals bens d’aquesta vida, i la ciutat de Venècia és el context adequat en ser un lloc que pot ser màgic i tràgic, un lloc d’esperança i desesperança.

La passió és una de les obres més lloades de Jeanette Winterson, un clàssic modern on es combina el lirisme i la sensibilitat amb l’humor i la fantasia, la reflexió amb la follia.

Es un llibre sorprenent, molt ben escrit amb una prosa minuciosament treballada, on trobarem turbulències emocionals, diverses menes d’amor i on el que semblaria inimaginable pot acabar per fer-se real.

Enginyosa novel.la que dinamita convencionalismes, especialment si son trists.

 

Jeanette Winterson (Manchester, 1959) és llicenciada en literatura. Filla adoptiva d’una parella evangèlica, va rebre educació religiosa i va començar a escriure sermons als sis anys. Als setze se’n va anar de casa després de dir-li a la seva mare que s’havia enamorat d’una dona.

Ha estat guardonada amb diversos premis com l’IBW (el premi dels llibreters independents dels Estats Units) i el John Llewellyn Rhys. Considerada una de les millors autores angleses del segle XXI, Winterson, que a més és poeta i dramaturga, compagina la literatura amb el periodisme, col·laborant amb diaris com The Guardian, The Times, Daily Mail, The Observer i The New York Times.

El 2006 va ser nomenada oficial de l’orde de l’Imperi Britànic i el 2018, comandant de l’orde de l’Imperi Britànic pels seus serveis a la literatura.

El leitmotiv de la seva obra explora els límits de la fisicitat i la imaginació, les qüestions de gènere i les múltiples identitats sexuals.

El seu web és http://www.jeanettewinterson.com/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: