JOAN MANUEL SERRAT. PUEBLO BLANCO

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –


 

Aquí tenim un dels pioners de l’anomenada Nova Cançó: Joan Manuel Serrat.

De jove, mentre cursava els estudis, cantava i aprenia a tocar la guitarra. L’any 1965 va participar en el mític programa Radioscope, de Ràdio Barcelona, presentat per Salvador Escamilla. Allí va interpretar les seves primeres cançons. Poc temps després, el van cridar per a oferir-li un contracte i gravar el primer disc que tenia quatre peces: Una guitarra, dedicada a la guitarra que li havia regalat el seu pare, Ella em deixa, la que havia sigut la seva primera cançó, La mort de l’avi i El mocador.

No va haver d’esperar gaire per treure el segon disc: el 1966 publica un que contenia: Ara que tinc vint anys, Quan arriba el fred, El drapaire i Sota un cirerer florit.

I ja va ser un no parar perquè l’any següent gravaria el tercer disc que incloïa una de les seves cançons més famoses i versionades: Paraules d’amor.

Com haurem notat, fins aquí totes les cançons eren en català. Es va estrenar en castellà el 1968 amb El titiritero. I després va venir l’embolic d’Eurovisión, el seu arraconament en els cercles oficials fins que va venir la democràcia i la normalitat.

El noi del Poble Sec, sens dubte una de les figures més destacades de la cançó moderna tant en llengua catalana com castellana, és un artista molt polifacètic: cantant, compositor i poeta, que a més  ha rebut les influències de diversos creadors, per exemple, de poetes com  Mario Benedetti, Antonio Machado, Miguel Hernández, Rafael Alberti, Federico García Lorca, Pablo Neruda… així com de gèneres diversos com el folclore català, la copla andalusa, el tango, el bolero i el cançoner popular de l’Amèrica Llatina, que ell ha conreat havent fet versions de cançons de Victor Jara i Violeta Parra.

Avui escoltem una cançó que prové del seu àlbum més reconegut, Mediterráneo, que va publicar el 1971. El disc està considerat com un dels millors de la història de la música espanyola contemporània.

El tall número 4 conté la peça titulada Pueblo blanco, una cançó amb una lletra tan àrida i pessimista com poètica.

Tan la música com la lletra van ser compostes pel propi Serrat

 

Joan Manuel Serrat és una de les figures més destacades de la cançó moderna tant en llengua catalana com castellana.

El seu web és http://jmserrat.com/ca/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: