JOAN OSBORNE. ONE OF US

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –


 

Joan Elisabeth Osborne, coneguda simplement com Joan Osborne, és una cantant i compositora nord-americana d’Anchorage, Kentucky.

Va ser una noia decidida perquè es va traslladar a Nova York i amb només divuit anys va fundar la seva casa discogràfica de curiós nom: Womanly Hips, que vol dir “malucs femenins”. Aquí va poder fer els seus primers enregistraments fins que va fitxar per Mercury Records on va editar el seu primer àlbum.

El segon va arribar l’any 1995 i portava per títol Relish (assaborir) i contenia el que ha sigut el gran èxit de la seva carrera, One of us, Un de nosaltres. La cançó era una de les de més estil pop de l’àlbum, que contenia altres temes més orientats cap al blues o el country.

Tant Relish com One of us van ser nominats als premis Grammy del 1996, això dona idea de l’èxit que va tenir Joan Osborne. Fins i tot la cançó, o per ser més exactes, una primera versió de la definitiva cançó, va ser el tema principal de la sèrie televisiva nord-americana Joan de Arcàdia.

Encara que ja hem dit que Osborne és també compositora, One of us no és una cançó seva sinó de Eric Brazilian, membre del grup The Hooters. Una curiositat sobre això: Brazilian va reconèixer que va ser la cançó que va compondre més ràpidament, en una sola nit. La pressa era deguda a que havia quedat amb una noia (no era Joan Osborne) i la volia impressionar amb la composició. Doncs la cosa li va funcionar perquè es van acabar casant i van tenir dos fills. Per cert, li va sortir un riff (la melodia de la guitarra) que podria signar el mateix Neil Young.

La cançó tracta de manera senzilla dels diversos aspectes que pot tenir la creença en Déu, invitant a l’oient a fer-se preguntes com per exemple, com tractaria a Déu si el tingués davant, si fos algú de nosaltres, o si seguiríem volent veure la seva cara si això comportés haver de creure també en d’altres coses com els profetes bíblics o els sants:

 

“So one of these nights and about twelve o’clock
This old world’s going to reel and rock
Saints will tremble and cry for pain
For the Lord’s gonna come in his heavenly airplane

If God had a name, what would it be?
And would you call it to his face
If you were faced with Him in all His glory?
What would you ask if you had just one question?

And yeah, yeah, God is great
Yeah, yeah, God is good
Yeah, yeah, yeah, yeah, yeah

What if God was one of us?
Just a slob like one of us?
Just a stranger on the bus
Trying to make His way home?

If God had a face, what would it look like?
And would you want to see
If seeing meant that you would have to believe
In things like Heaven and in Jesus and the saints
And all the prophets? And…

Yeah, yeah, God is great
Yeah, yeah, God is good
Yeah, yeah, yeah, yeah, yeah

What if God was one of us
Just a slob like one of us
Just a stranger on the bus
Trying to make His way home?

Tryin’ to make His way home
Back up to Heaven all alone
Nobody callin’ on the phone
‘Cept for the Pope, maybe, in Rome

Yeah, yeah, God is great
Yeah, yeah, God is good
Yeah, yeah, yeah, yeah, yeah

What if God was one of us
Just a slob like one of us
Just a stranger on the bus
Trying to make His way home?

Just tryin’ to make His way home
Like a holy rolling stone
Back up to Heaven all alone
Just tryin’ to make His way home
Nobody callin’ on the phone
‘Cept for the Pope, maybe, in Rome”.

 

Una d’aquestes nits sobre les dotze aquest vell món començarà a trontollar i sacsejar-se. Els sants tremolaran y cridaran de dolor perquè el Senyor arribarà en el seu avió celestial.

I si Déu tingués un nom, quin seria? I com li diries si el tinguessis davant en tota la seva gloria? Si li poguessis fer una pregunta, quina seria? I, sí, sí, Déu és gran. Sí, sí, Déu és bo, sí, sí, sí.

I què passaria si Déu fos un de nosaltres? Un gandul com un de nosaltres? Un desconegut en un autobús que torna a casa? Si Déu tingués un rostre, com seria? I el voldries veure si això signifiques haver de creure en coses com el cel, Jesús, els sants i en tots els profetes? I, sí, sí, Déu és gran. Sí, sí, Déu és bo, sí, sí, sí.

I què passaria si Déu fos un de nosaltres? Un gandul com un de nosaltres? Un desconegut en un autobús que torna a casa tractant de fer el camí de tornada cap al cel tot sol. Ningú el truca pel telèfon, tret pot ser del Papa de Roma. I, sí, sí, Déu és gran. Sí, sí, Déu és bo, sí, sí, sí.

I què passaria si Déu fos un de nosaltres? Un gandul com un de nosaltres? Un desconegut en un autobús que torna a casa, tractant de fer el camí de tornada a casa com si fos un Sant Bala Perduda tornant al cel tot sol, tractant de fer el camí cap a casa. Ningú el truca pel telèfon… tret pot ser del Papa de Roma“.

Ja fa un quart de segle d’aquest èxit; Joan Osborne és ara una cantant veterana doncs camina cap als seixanta anys i continua en actiu.

El seu web és:  http://www.joanosborne.com/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: