JOAN PONS BOVER. TÀNIA i ELS VIUS

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

El mallorquí Joan Pons Bover va debutar el 2016 com escriptor amb Un incendi al Paradís, novel.la negra que va ser molt ben rebuda.

Ara torna a publicar. Es un segon llibre, Tània i els vius, que deixa de banda el gènere negre per endinsar-se en una narració molt diferent. Construeix una història a partir de les veus dels quatre protagonistes principals, units per sentiments i valors com l’amistat, el desig, el desamor i el dolor, és a dir, mostra la complexitat de les relacions humanes i la dificultat que comporta entendre la realitat i la veritat, aquests són els temes troncals del llibre.

No cal dir doncs que la narració posa el focus en les relacions personals i no en qüestions polítiques. Els quatre protagonistes són expulsats de l’illa -Mallorca, amb el seus problemes d’explotació urbanística i corrupció- per diferents motius i expliquen la història des de diferents llocs: Tània parla de la seva mort; la seva parella, Miquel, des del Cercle Polar, Guillem es troba a la presó per frau fiscal i Arnau, el seu amant secret, a Barcelona.

Les quatre veus, les tres masculines i la femenina, que parla des del més enllà i que és la més clarivident i poètica– es van alternant al llarg de l’obra per contar-nos el drama que es desencadena el dia que Tània troba la mort quan es llança a l’asfalt de la carretera des del cotxe en marxa de Miquel, la seva parella des que ella tenia solament setze anys i ell trenta-vuit. Ens expliquen aquest drama i, mentrestant, ens assabenten de les passions, de les ambicions i de les frustracions que l’han fet possible i de les intimitats i vides secretes dels que l’han viscut en primera persona.

Són quatre vides convergents, vehements, inestables, intenses i, després de tot, quatre derrotes. Els protagonistes de Tània i els vius han estat expulsats dels seus plans existencials i a més les circumstàncies els han portat lluny dels seus domicilis.

Tània, de petita, durant una excursió escolar, ja havia abandonat el grup, convençuda que els ocells la cridaven. Una cosa semblant li va passar, vint anys després, quan va abandonar la vida llançant-se a l’asfalt de la carretera.

Arnau ha anat a cercar refugi a la consulta d’un terapeuta de Barcelona i dins la capa d’anonimat on solen viure els que habiten les grans ciutats.

A pesar dels diners que té als bancs d’Andorra i de Suïssa, a pesar del prestigi i els esforços del seu advocat, Guillem no aconsegueix sortir de la presó. Com tampoc no aconsegueix evitar els rampells d’ira que li provoca la impossibilitat de saber qui el va denunciar.

Expulsat pel  sentiment de culpa que li produeix el fet d’haver propiciat amb els seus retrets i els seus insults la mort de Tània, Miquel ha fugit cap a l’altre extrem septentrional d’Europa. Allà, entre els paisatges desolats del cercle polar, es planteja si també ha de posar fi a la seva existència i cerca l’esperit de l’estimada en aquells ambients nòrdics.

Al final, són quatre versions dels mateixos fets, cosa que transforma Tània i els vius en una novel.la coral. La cinquena veu Joan Pons la deixa al lector perquè interpreti tot el que els protagonistes expliquen i sigui ell qui completi la història.

No era fàcil fer creïbles i pròxims els quatre personatges presidits per un munt de contrasts i per una evident complexitat de sentiments i de comportaments, tots matèria de psicòlegs. Però Joan Pons ho ha aconseguit amb l’elegància i els tocs de poesia de la seva prosa.

Si la primera novel.la de Pons va merèixer elogis, aquesta segona també se’ls ha guanyat emportant-se el premi Llorenç Villalonga.

 

Joan Pons Bover prové d’una terra d’escriptors: Santanyí. I surt a premi per novel.la. La Primera, Un incendi al paradís, va aconseguir el Vila de Pollença el 2016. I ja hem avançat que la segona, Tània i els vius, el Llorenç Vilallonga.

Pons és mestre de primària a la mallorquina localitat de Campos i combina les classes amb l’escriptura i la coordinació d’activitats literàries al seu municipi.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: