JOAN SEGURANYES. DONA ASSEGUDA

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Joan Seguranyes. Nu de dona asseguda.

La figura de més a prop.

 

De Vic és l’artista Joan Seguranyes Redorta. Es escultor, dibuixant i pintor. Avui ens fixem en la seva faceta escultòrica per la que és més conegut.

Es fill de l’escultor Jaume Seguranyes Solà qui no cal dir que va ser el seu primer professor. Posteriorment, Joan va estudiar a l’Escola Municipal de Dibuix i Escultura de Vic, i a l’Escola d’Arts i Oficis (Escola Llotja) de Barcelona.

A part d’aquests estudis, va treballar com ajudant de Josep Clarà, experiència que li seria molt profitosa.

A partir del 1960 (tenia vint-i-vuit anys) va començar a participar en mostres col·lectives, i va ser el 1970 quan va celebrar la seva primera exposició individual, va ser a la seva població natal, Vic.

Amb el temps, Joan Seguranyes ha exposat a diverses ciutats tant d’aquest país com de França i podem trobar obres seves a llocs com la catedral de Vic o la Sagrada Família de Barcelona, a més de diverses escultures públiques.

Amb un estil hereu del noucentisme, Seguranyes s’ha dedicat especialment al nu femení com veiem en aquesta obra, Dona asseguda. Es fidel a l’estil figuratiu -i no sols aquí sinó en totes les seves facetes artístiques- i és un nu elegant en el que aprofundeix i ressalta la bellesa corporal humanitzant-la, és a dir, no pretén reflectir deesses mitològiques, i no oblida l’ànima de la representada; així, la dona es captada amb naturalitat, en actitud íntima i sempre serena, com es pot veure aquí. Es un estil que no ha abandonat mai doncs no s’ha deixat influenciar per les modes, fossin quines fossin.

En quant als materials amb els que ha treballat, són variats: bronze, guix, terracota i pedra.

Al llarg de la seva carrera, Joan Seguranyes ha rebut diversos reconeixements com la Medalla d’Or d’escultura de l’Ajuntament de Vic o la Medalla de Plata del I Saló Internacional d’Aix en Provence, a França.

 

Aquí veiem, en una foto retrospectiva, a Joan Seguranyes en plena feina. Actualment està retirat a causa de la seva edat, té noranta anys.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: