JOHANN HEINRICH VON DANNECKER. LESBIA i EL SEU PARDAL

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Lesbia i el seu pardal, per Johann Heinrich von Dannecker.

Vista lateral.

La vista posterior permet veure el minuciós treball de la roba.

La jove contempla amb pena la seva au morta.

Primer pla.

 

Avui presentem un escultor alemany: Johann Heinrich von Dannecker (1758 – 1841).

Va néixer i viure a Stuttgart on governava el Duc de Württemberg, Karl Eugen. El nostre futur artista era el fill d’un dels treballadors del duc, era un dels seus cotxers. Aquesta circumstància va permetre que el nen entrés amb tretze anys a l’acadèmia del duc on se’l va animar a que escollís escultura com rama artística.

El 1780, ja amb vint-i-dos anys, Dannecker es va graduar i va ser nomenat escultor de la cort del duc.

Entre 1783 i 1789 va tenir l’oportunitat de viatjar a París i, el més important, a Roma, una visita que marcaria estèticament la seva carrera. A la ciutat italiana s’hi va estar quatre anys  i durant aquest temps es va fer amic d’Antonio Canova, qui temps després li tornaria la visita a Stuttgart. La seva experiència romana i especialment la que va tenir a l’estudi de Canova van ser alguns dels factors que el van animar a experimentar lliurement amb escultures d’estil neoclàssic que ningú li va encarregar.

Quan el 1789 va tornar a Stuttgart amb els seus records romans frescs i recent casat amb la seva primera esposa Heinrike Rapp, va modelar una bonica escultura neoclàssica, Lesbia i el seu pardal, basant-se en una obra del poeta romà Catullus del segle I aC que havia escrit sobre la seva estimada a qui deia Lesbia, i sobre el pardal amb el que ella jugava. En un poema posterior, el pardal va tenir una trista mort: passer mortuus est meae puellae, escriu Catullus, és a dir, el pardal de la meva noia és mort.

Es el que von Dannecker ens mostra en aquesta escultura en marbre, d’una càlida serenitat. La jove és representada en un estil clarament neoclàssic mentre contempla amb pena la seva au ja morta.

L’obra ha sigut considerada com una de les obres mestres de l’escultor alemany, una estàtua que sembla haver marcat la seva carrera.

Aquesta Lesbia no és visitable en ningun museu doncs pertany a una col·lecció particular, així que ens haurem de conformar amb les imatges que aquí publiquem.

 

Johann Heinrich von Dannecker. De fill de treballador del duc de Württemberg, va passar a ser escultor de la seva cort.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: