JOHANN SEBASTIAN BACH. CONCERT BWV 974, ADAGIO

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –


 

Johann Sebastian Bach (1685 – 1750) té l’honor de pertànyer a una de les famílies més prolífiques, musicalment parlant, doncs van donar trenta-cinc artistes entre compositors i intèrprets.

El seu cas concret també és extraordinari doncs el resultat de ser, como era ell, clavecinista, organista, violinista i compositor, va propiciar per la magnitud de la seva obra, que hagi estat considerat el més important músic barroc.

I parlant del volum de la seva obra, podem dir que el catàleg BWV està compost per 1127 obres (poca cosa…). Per cert, cal aclarir que les sigles BWV corresponen a Bach-Werke-Verzeichnis, és a dir, Catàleg de les obres de Bach en alemany. Es doncs una abreviatura que numera cada una de les nombroses obres musicals d’aquest compositor.

Avui parlem del Concert BMW 974. La seva gènesi és a Venècia perquè allí el músic Alessandro Marcello, coetani de Bach, va compondre un concert per oboè i orquestra en re menor del que posteriorment Bach en va fer la seva versió, respectuosa és clar amb l’original de l’italià, i el resultat d’aquest diàleg entre Marcello i Bach és notable.

Amb el temps la peça s’ha interpretat amb diversos instruments: violoncel, oboè… A la versió que aquí veiem és amb violoncel.

Ens la interpreten el violoncel·lista suïs Orfeo Mandozzi i la pianista romanesa Krisztina Wajsza. El moviment que hem escollit és l’Adagio.

 

Johann Sebastian Bach és un dels músics més prolífics de la història. Per saber més d’ell cliqueu aquí.

De la ciutat suïssa de Locarno és Orfeo Mandozzi.

L’afició per la música li ve de família doncs és fill de director d’orquestra.

Mandozzi no solament és un excel·lent intèrpret de violoncel sinó que està considerat com un dels millors pedagogs d’aquest instrument.

 

Encara que no és molt coneguda, Krisztina Wajsza és una excel·lent pianista. Romanesa de naixement però d’origen hongarès, des dels anys vuitanta és suïssa d’adopció.

Té una sòlida formació pianística perquè ha estudiat no solament a Suïssa sinó també a Alemanya i els Estats Units. Precisament a Nova York va rebre el Premi Mozart el 1990.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: