JOHANN STAMITZ. CONCERT PER CLARINET

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –


 

Johann Wenzel Anton Stamitz, en txec Jan Václav Antonín Stamic, i més conegut simplement com Johann Stamitz, va ser un compositor de Bohèmia que no va viure molts anys (1717 – 1757) però va tenir una gran activitat musical, interessant, que fa que resulti sorprenent que no sigui més conegut del que és.

Està considerat com un dels més destacats creadors de l’estil musical modern a qui es deu el desenvolupament i ràpida fama de la Orquestra del Palau de Mannheim que va arribar a ser una de les més reputades orquestres simfòniques del continent.

Stamitz va ser un dels compositors que va abordar, com dèiem, la reforma de l’estil instrumental, reforma que van adoptar ràpidament grans músics com Johann Christian Bach o Boccherini i que va influenciar els grans centres musicals del seu temps fins i tot fora d’Alemanya on residia, com Paris i Londres. Mozart i Haydn van fer canvis en l’estructura de l’orquestra: la introducció de dos clarinets per la influència d’Stamitz després d’haver escoltat l’Orquestra de Mannheim.

Però més enllà de les seves innovacions, allò que més es va valorar en aquesta orquestra va ser el seu gran nivell interpretatiu. El virtuosisme orquestral anava relacionat al fet de que Stamitz acostumava a dirigir-la des del concertino (ell era violinista) en lloc de fer-ho des del clavecí que era l’habitual en aquell temps (una altra innovació).

També va ser un molt bon compositor. Va ser un dels primers en compondre simfonies sistemàticament en quatre moviments afegint minuets als tres moviments habituals. També va ser habitual la introducció que va fer dels clarinets en la simfonia.

Aquí en tenim un exemple: el concert per clarinet en B bemoll major.

Escoltem el primer moviment allegro moderato interpretat per la Oficina Musicum Venetiae dirigida per Riccardo Favero. El clarinetista és Luca Lucchetta.

 

Johann Stamitz, un molt bon compositor conegut sobre tot per els seus temes orquestrals. Avui dia no té la fama d’altres compositors de la seva època i això que ell va un renovador d’estil.

 

La Oficina Musicum Venetiae és una orquestra italiana de música clàssica, especialment interessada en l’època barroca.

El seu web és https://www.oficinamusicum.org/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: