JOHN DOWLAND. LACHRIMAE

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –


John Dowland va ser un músic anglès que va viure entre 1563 i 1626.

Tocava el llaüt i era també poeta i compositor, un dels músics més famosos de la seva època. També va ser un home que va viatjar molt per l’Europa d’aquells temps, presentant-se en les corts i palaus sota el lema Semper dolens, semper Dowland (sempre dolgut, sempre Dowland).

La gent s’extasiava quan escoltava la seva veu, suau, i les seves lletres melancòliques.

Encara que va ser famós en el seu temps per les seves dots tocant el llaüt i per les seves qualitats de cantant, avui en dia es reconegut també com un gran compositor de música melòdica i harmònica. Va compondre 87 cançons per veu i llaüt a part de 21 obres instrumentals i moltes peces per llaüt sol.

La seva música mostra sovint la melancolia que estava de moda en aquella època.

I aquí tenim una de les peces com a exemple, solament per llaüt, que va compondre cap al 1600 i es titula Lachrimae.

Ens la interpreta Christopher Morrongiello, músic d’una molt sòlida formació doncs es va graduar a la Mannes College of Music, al Royal College of Music i a la Universitat d’Oxford.

Morrongiello té interessants reconeixements: el 1993 es va emportar el premi de la BBC Radio 2 per Joves Músics. També ha fet gires i ha enregistrat discs amb alguns dels més reconeguts grups i músics d’Europa com la soprano Emily Van Evera, el Taverner Consort o el Dowland Consort.

El vídeo en el que el veiem interpretar va ser gravat en una de les dependències del Metropolitan Museum of Art a Nova York i el llaüt que toca és del segle XVI.

 

El compositor, cantant i llaütista John Dowland.

Per saber més d’ell cliqueu aquí.

Christopher Morrongiello és un prestigiós llaütista que a més d’interpretar, es dedica a la docència donant classes de llaüt a Nova York.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: