JOHN THOMAS. WATCHING THE WHEAT

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

Avui parlem d’un músic d’aquells que feien peces interessants però que no ha passat a ser dels “mediàtics”: John Thomas (1826 – 1913), compositor i arpista.

Nascut a Gal.les, era fill d’un sastre qui al marge de la seva professió era clarinetista a la banda de la ciutat (Bridgend).

Tenia sis germans dels quals ell era el gran i quatre del quals també acabarien tocant l’arpa.

Quan va fer catorze anys, gràcies a la influència d’Ada Lovelace -filla de Lord Byron, el famós poeta romàntic-, va ser admès a l’Acadèmia Reial de Música de Londres. També va passar per el Royal College of Music d’on acabaria sent professor.

Va compondre moltes peces per arpa que son molt populars i que estan incloses en el pla d’estudis d’escoles de música, especialment de Gal.les.

Però no tot va ser arpa, també va escriure òperes, una simfonia, música de cambra i un parell de cantates.

El 1872 va ser nomenat arpista de la reina Victoria, fet que denota que en la seva època va ser un músic prestigiós.

Entre les seves nombroses composicions per arpa, va publicar una col.lecció de melodies gal.leses i arranjaments de peces de Schubert i Mendelssohn.

D’aquesta col.lecció hem extret la peça gal.lesa que podem escoltar al vídeo. El seu títol és Watching the wheat (mirant el blat).

Qui la interpreta és l’arpista andalusa Rosa Díaz Cotán.

Díaz no solament va estudiar a Espanya sinó que es va perfeccionar als Països Baixos  i després a Berlín. De fet manté una molt estreta relació amb Alemanya doncs és la solista d’arpa de l’Orquestra Filharmònica del Nou Brandemburg.

La gravació que veiem va tenir lloc a Vélez-Blanco, localitat d’Almeria, on cada any es celebra un festival de música renaixentista i barroca.

 

John Thomas, compositor i arpista que ens ha deixat interessants melodies gal.leses com la que aquí escoltem.

 

La sevillana Rosa Díaz Cotán té un magnífic currículum, primer com estudiant d’arpa i després com intèrpret. Ha tocat en un munt d’orquestres de dins i fora d’Espanya i és sol.licitada per fer col.laboracions amb grups de música de cambra. Actualment resideix a Alemanya doncs és l’arpista titular de  l’Orquestra Filharmònica del Nou Brandemburg.

El seu web és http://www.rosadiazcotan.com/

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: