JOJO RABBIT, DE TAIKA WAITITI

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –


Jojo Rabbit (Roman Griffin Davis) és un nen educat en el nazisme.

Com que no té pare, s’ha inventat un amic imaginari: Hitler (Taika Waititi).

La seva mare Rosie (Scarlett Johansson) li ha amagat una cosa…

Té amagada a casa seva a Elsa (Thomasin McKenzie), una noia jueva.

 

Jojo “Rabbit” Betzler és un nen solitari alemany que pertany a les Joventuts Hitlerianes. Veurà el seu món posat de potes amunt quan descobreix que la seva jove mare Rosie amaga a casa seva una nena jueva. Amb l’única ajuda del seu millor amic imaginari, Jojo haurà d’enfrontar-se al seu propi cec nacionalisme.

La sana tradició de fer burla de la ridícula parafernàlia nazi ja va néixer amb Hitler encara viu (Ser o no ser, d’Ernest Lubitsch o El gran dictador, de Charles Chaplin). Doncs ara s’hi suma Jojo Rabbit, film signat pel realitzador neozelandès Taika Waititi basant-se en una novel.la de l’escriptora belga-neozelandesa Christine Leunens titulada El cel engabiat.

Waititi és un desmitificador. Ja ho va ser a Lo que hacemos en las sombras sobre món dels vampirs. Ara hi torna amb una altra sàtira, aquesta vegada sobre la necessitat d’afecte en l’edat infantil amb una proposta arriscada: un nen de l’Alemanya nazi que té a Adolf Hitler com el seu amic imaginari. Per cert, qui interpreta a Hitler és el propi Waititi i el paper li escau perquè el neozelandès és també actor còmic -entre d’altres moltes coses- aportant al personatge una brillant gestualitat. I és que Waititi tenia ganes de de compondre una versió moderna i bufa de Hitler que posés de manifest la insensatesa del nazisme en un moment en el que la pujada de l’extrema dreta està removent els fantasmes de passat.

I de pas, com a director, sembla haver-se inspirat en el seu col.lega Wes Anderson tant pel color utilitzat com per la frontalitat dels plànols.

Naturalment, no sols és notable la feina del director, és una sorpresa veure què bé que ho fan actors molt joves, especialment el protagonista, Roman Griffin Davis, en el paper de Jojo, un nen que davant l’absència del pare recorre a la figura de Hitler com amic imaginari, i veu com el retrat que li han inculcat dels jueus era totalment deformat quan es troba amb una nena jueva, Elsa, amagada a casa seva. Ella vindria a ser una nova Anna Frank que s’acaba convertint en l’autèntica amiga invisible de Jojo.

Amb acudits insolents i bons muntatges musicals, Jojo Rabbit és un recomanable entreteniment per tota la família que té una narració calculadament acomodada perquè Waititi és conscient de que està treballant amb material molt sensible; per això prefereix muntar una faula que no fereixi sensibilitats, una faula moral sobre l’amistat entre diferents que pot recordar a El nen del pijama de ratlles, però amb la diferència de que el film aquí comentat és inofensiu.

El polifacètic Taika Waititi, d’ascendència maorí i jueva, és un desmitificador. Ara es fica amb el món nazi a Jojo Rabbit, film del que és actor, director, guionista i coproductor.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: