JON McGREGOR. EMBASSAMENT 13

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

En un petit poble d’Anglaterra, durant unes vacances de Nadal, una adolescent desapareix. El succés altera el ritme de vida dels habitants que s’uneixen en una intensa recerca mentre un munt de periodistes cobreix la notícia i la policia es mobilitza per trobar-la. La investigació es perllonga durant mesos però la vida continua i el temps acaba imposant-se de manera inexorable. El veïns assistiran a naixements i morts, viuran enamoraments i trencaments, mostraran la millor i la pitjor cara d’ells mateixos, guardaran secrets que potser haurien de sortir a la llum, agrairan petits favors i s’enfrontaran a traïcions inesperades.

Embassament 13 és l’última novel.la de Jon McGregor, una obra d’estructura simple i complexa alhora. Es simple amb un relat que l’autor divideix en tretze capítols i cada un d’ells el fa començar amb la mateixa frase: “A mitjanit, quan va arribar l’Any Nou…”. Solament que cada un dels capítols es correspon amb un any diferent, de manera que el relat transcorre al llarg de tretze anys, i any rere any, s’anirà difuminant la imatge de Rebecca, la nena desapareguda, encara que sempre funciona com referent.

I és complexa perquè en cada capítol es relata la vida del poble i de la natura que el rodeja explicant tota mena de detalls, moments significatius de la vida quotidiana, escenes amb càrrega dramàtica i tot amb el to natural de la vida d’un lloc en el que solament es succeeixen esdeveniments propis d’una localitat d’aquestes característiques al llarg de tretze anys consecutius. Això fa que l’escriptura hagi de funcionar a diferents velocitats, una és informativa, l’altra és més lenta quan s’atura en els personatges i la seva evolució i relacions. Es tota una nova manera de tractar una narració realista, una forma radicalment diferent a allò que ens tenen acostumats els relats tradicionals de la vida rural. També es tracta d’un poble actual amb mentalitat dels nostres dies, no és la tòpica localitat endarrerida tot i que mantingui formes característiques de la vida al camp.

Aquest és un llibre que pot enganyar perquè per com comença, podem esperar que ens trobem davant d’una història policíaca, però no és el cas. A Embassament 13 els protagonistes reals són la gent, la vida i el pas del temps. Es cert que esperem que el cas de la nena desapareguda es resolgui, però tampoc no hi ha res que ens indiqui que això acabarà produint-se, simplement, el que passa són coses, totes les coses que poden succeir en un poble; al final són aquestes coses l’essència de la història. Es tracta d’una argúcia narrativa, un magnífic joc literari.

La novel.la està plena de silencis incòmodes, de llums i ombres, perquè algunes persones són exactament això, ombres, com els pares de la desapareguda, mentre els altres continuen amb les seves vides. I sobre la nena, es torna una vegada i una altra però sense desassossec, simplement és un fet que hi és com un teló de fons. Així, les estacions van passant, el cicle dels animals i les plantes es renova -tot això s’explica a l’obra-, els oficis continuen el seu lent ritus, les famílies s’uneixen i es separen…  en una obra plena d’incertituds i força narrativa. Tot un mosaic.

McGregor s’aprofita de la precisió de la seva escriptura per convertir aquesta petita localitat i el pas del temps en els protagonistes d’una bona novel.la guardonada amb el premi Costa que el consolida com un dels millor narradors britànics de l’actualitat.

Jon McGregor és autor de diverses novel.les guardonades: Si nadie habla de las cosas que importan (2002, guanyadora del premi Somerset Maugham), Ni siquiera los perros (2010, guanyadora del premi Impac) i aquest Embassament 13 guanyador del premi Costa. A més ha sigut fins a tres vegades finalista del Man Booker.

Alterna la seva activitat d’escriptor amb la docent: dóna classe a la Universitat de Nottingham a Anglaterra.

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: