JOSÉ LUÍS FERNÁNDEZ. GAUDÍ

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Antoni Gaudí prenent notes.

Vista completa de l’obra realitzada per José Luís Fernández.

Vista lateral.

L’estàtua es presta a familiaritats.

L’imponent Casa Botines. El creador de l’edifici, Gaudí, apareix assegut a baix a la dreta.

 

Segur que tots hem vist alguna obra de l’escultor d’Oviedo José Luís Fernández Fernández i no sabíem ni que era seva ni qui és ell.

De família vinculada a l’art perquè els seus oncles eren tallistes, des de molt jove es va sentir atret per l’escultura, així que va començar treballant al taller dels seus parents adquirint experiència amb la talla de fusta, cosa que el va permetre fer les seves dues primeres obres d’aspecte romànic per l’asturiana església de Santa Maria de Narzana.

Amb la intenció de formar-se directament amb els grans mestres de l’escultura, es va traslladar a Madrid, una ciutat que contemplava com pas previ al seu desitjat viatge a Paris. A la capital d’Espanya es va poder relacionar amb els principals noms d’aquell moment com José Planes, Enrique Pérez Comendador, Antonio Suárez o Juan de Ávalos, entre d’altres.

Es va muntar taller propi a Vallecas i des d’aleshores el continua mantenint. També es va muntar un segon taller junt amb el seu germà Enrique, -ESFINGE- que és una foneria que ha esdevingut un referent en la fosa especialitzada en escultures.

Estilísticament, Fernández no pertany a ningun moviment determinat, és un artista que ha anat evolucionant en funció dels temps utilitzant diversitat de materials: pedra, fusta, metalls i resines. Encara que part la seva obra desprèn ecos de Henry Moore i Brancusi, es troba en trànsit entre el grup El Paso i la revolució cultural dels vuitanta, els de la Movida madrileña. Així el veiem anar des de la figuració fins a l’abstracció.

Avui parlem d’una obra figurativa, la que va fer a Antoni Gaudí el 1998 que es troba a la Plaza de San Marcelo a la ciutat de Lleó.

I, per què es troba en aquesta plaça? Doncs perquè l’enorme edifici que la presideix, la Casa Botines, és obra de l’arquitecte de Reus.

El comerciant Joan Francesc Ramon Homs Botines era de la localitat barcelonina de Cardona i s’havia instal·lat a Lleó on havia fet fortuna. Curiosament, no va ser ell sinó els seus socis Simón Fernández i Mariano Andrés González-Luna, els que van encarregar a Gaudí l’obra que havia de servir de casa de canvi, magatzem tèxtil i habitatge.

Per construir l’immoble Gaudí solament va contractar industrials i treballadors catalans, cosa que no va agradar als lleonesos, però no va ser un capritx del reusenc: aquesta sintonia va permetre acabar l’edifici faraònic en solament deu mesos entre 1891 i 1892.

Es per aquest motiu que l’estàtua està ubicada just davant de l’edifici: José Luís Fernández representa l’arquitecte assegut i concentrat, prenent notes en un bloc sobre la construcció que té al davant.

 

L’escultor José Luis Fernández. Ell és qui cada any realitza les estatuetes pels premis cinematogràfics Goya. Es per això que és l’única persona d’aquest planeta que no sent del món del cinema té un Goya a casa seva.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: